Кламер БГ - Новини: Джок Полфрийман поиска ново дело, за да бъде оневинен

Джок Полфрийман поиска ново дело, за да бъде оневинен

България

|
Ср, 03 Юни 2020г. 12:08ч.
Джок Полфрийман поиска ново дело, за да бъде оневинен

Австралиецът Джок Попфрийман поиска възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов, по което бе осъден на 20 години затвор. През есента на миналата година Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора, което бе окончателно потвърдено от Върховния касационен съд. Въпреки това той показва намерение да остане в България и да докаже тезата си, че е бил осъден несправедливо

Адвокат на австралиеца Калин Ангелов е сезирал главния прокурор Иван Гешев с искането си. Според защитника видеозаписите от фаталната нощ на 28 декември 2007 г. дават допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото. Това е основание за преразглеждане на делото.

Софийската градска прокуратура веднъж вече отхвърли искането за преразглеждането на делото на това основание.

Адвокат Калин Ангелова казва, че вещото лице, което е изследвало записите, може съзнателно да е дало невярно заключение. Според него нова прокурорската проверка може да покаже, че свидетели са лъжесвидетелствали пред съда по делото за убийството.

Той казва, че във видеото се виждат много хора, които не са били разпитани, а част от тях са с установена самоличност.

Защитникът на Полфрийман твърди от много време, че той е опитал за помогне на човек, нападнат от компанията на убития Андрей Монов. По време на пробождането австралиецът се оттеглял от мястото на престъплението, преследван от групата на пострадалите. Поради това няма как убийството да е по хулигански подбуди и поставя въпроса за неизбежната отбрана.

Окончателната присъда за Джок Полфрийман бе произнесена през 2007 г. Той изкара в затвора общо 12 години, когато бе освободен за добро поведение. Решението бе взето от апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Магистратите станаха обект на масирана атака от проправителствените издания и медиите, приближени до Делян Пеевски. Политческата атака срещу съдиите бе проведена от ВМРО и "Атака".

Съдиите бяха коментирани в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова, защото са членове на критичния Съюз на съдиите в България. "Атака" дори поиска да се забранят магистратски организации заради този случай.

В сряда Джок Полфриман обяви, че съди за клевета лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

mediapool.bg