Кламер БГ - Новини: Джеймс Пардю: България е пропита от корупция

Джеймс Пардю: България е пропита от корупция

България

|
Нед, 01 Дек 2019г. 09:44ч.
Джеймс Пардю: България е пропита от корупция

Според бившия американски посланик в България Джеймс Пардю страната ни е далеч от момента, в който ще бъдат отменени визите за САЩ. Думите му са по повод срещата на премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и заявеното тогава евентуално отпадане на американските визи. В интервю за БНР Пардю разкритикува и управлението в България.

"Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както трябва. Мисля, че дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна. Ако има проблеми, те трябва да се решават. Трябва да се изговарят прямо и честно. Независимо от критиките ми, аз много обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ", каза той.

Проблемите с корупцията и подчинените медии

"Отправям тези критики, защото искам България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо",каза той.

Според него на борбата с корупцията и на свободата на медиите е трябвало да се наблегне още в началото на общото изявление, с което излязоха премиерът Бойко Борисов и президентът Доналд Тръмп. И то не само с няколко изречения.

"Ще ми се Съединените щати и Европейският съюз да влияят повече на България за решаване на тези проблеми. А те са сериозни. Корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията. И България има много да наваксва", каза още той.

Подчерта, че във всяка страна има някакво ниво на корупция, но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. "Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва", добави Пардю.

България е еднопартийна държава

Бившият посланик посочи, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. "Дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията", добави той.

Пардю е посочва, че е бил разочарован през 2004 и 2005 г. когато ЕС не използвал позицията си, за да постигне голям напредък в България в битката срещу корупцията. "Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е много по-напреднала в развитието си. Защото корупцията пречи на икономическото развитие, гони младите хора от страната, какви ли не проблеми създава."

"Европа още може да направи много. Разочарован съм, че САЩ не оказват натиск. Но корупцията не е точно водеща тема в дневния ред на Доналд Тръмп", добавя бившият посланик.

Разликата между "възнамеряват" и "ще"

Според Пардю решението за падането на американските визи за българи ще бъде политическо, но няма да бъде взето скоро.

"Ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса. Мога обаче да ви кажа, че България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря", каза той, визирайки свободата на медиите и корупцията.

Пардю посочи, че в общите изявления след срещи, като тази между Борисов и Тръмп, трябва да се обръща внимание на глаголите.

"Възнамеряват" и "планират" да направят нещо. Или "ще" направят нещо. На мен по-скоро ми изглежда като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия за отмяна на визите. Българите не бива да чакат със затаен дъх, освен ако не бъде постигнат голям напредък по изпълнението на критериите”, подчерта бившият посланик.

Той каза още, че Съединените щати са изпратили много способен дипломат за свой посланик в София. "Според мен България има голям късмет, че посланик Херо Мустафа е в София. Тя има огромен дипломатически опит. Работила е на някои много трудни места. Разполага с всички качества, за да бъде много добър посланик в България. Първокласен дипломат е", добави Джеймс Пардю.

mediapool.bg