Кламер БГ - Новини: Дечо Дечев за Педиатрията: Ако се спазват изискванията, трябва да е закрита от години

Дечо Дечев за Педиатрията: Ако се спазват изискванията, трябва да е закрита от години

България

|
Пон, 03 Юни 2019г. 17:51ч.
Дечо Дечев за Педиатрията: Ако се спазват изискванията, трябва да е закрита от години

Ако се спазват изискванията на касата, тази болница трябва да е закрита от години. Тя няма апаратура. Така управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев коментира протеста на работещите в Специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митев“ на едно от последните заседания на Надзорния съвет през май, става ясно от публикуваната стенограма.

На заседанието се обсъждат исканията и недоволството на протестиращите срещу лимитите за прием и недостатъчното финансиране.

Според управителя на НЗОК протестът е срещу директора

Според Дечев проблемът произтича от това, че директорката на Педиатрията Мария Екимова не може да организира дейността на болницата.

По думите му само тя не е разбрала, че лимит за приема на деца в отделенията няма.

Невъзможността да прехвърлят пациенти когато местата в едно отделение са запълнени, в друго, бе една от причините за протеста на лекарите от детската болница и източник на неразбирателство със здравните власти, което наложи намесата на премиера Бойко Борисов.

“Те за това, което протестират, имат право да го правят“, коментира по време на заседанието Дечев.

Освен това той посочва, че в НЗОК не са постъпвали писма от детската болница, че имат нужда от повече пари.

“Това е управленско решение. Ръководителят да си напише писмо – трябват ми повече средства по пътеки. Такова писмо няма. Леглата сме им дали право вътре да си ги правят както искат. Т.е., целият им протест е срещу директора“, коментира Дечев.

В момента в Специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митев“ тече конкурс за нов директор.

Междувременно протестите на работещите в детската болница успяха да издействат допълнителния субсидия от МЗ, повишаване на цените на клиничните пътеки за лечението на деца с между 20% и 30%, както и разрешаването казуса с лимитите за прием, които според НЗОК не съществуват.

МЗ подготвя търга за новата детска болница

Същевременно в понеделник от здравното министерство съобщиха, че здравният министър Кирил Ананиев е изпратил в Агенцията по обществените поръчки документацията на търга за изграждането на бъдещата национална детска болница за предварителен контрол.

“Това се налага поради значимостта и мащаба на проекта, чиято прогнозната стойност е до 100 млн. лв. с ДДС“, обясниха от МЗ.

Очакванията на МЗ са Агенцията по обществени поръчки да се произнесе в рамките на настоящия месец. Веднага след това ще бъде обявена и самата процедура за избор на изпълнител на инженеринга.

Така в края на лятото може да бъде избран изпълнител за изграждане на детската болница, ако няма обжалвания на процедурата.

Както Mediapool писа плановете на МЗ са новата детска болница са тя да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена с 350-400 легла на мястото на недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.

Тя трябва да приюти сега съществуващите и разпръснати в други болници детски клиники и отделения, като именно специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" трябва да стане ядрото на новата педиатрична болница.

mediapool.bg