Кламер БГ - Новини: Детските ще се спират за по-дълго време при отсъствия от училище

Детските ще се спират за по-дълго време при отсъствия от училище

България

|
Пон, 18 Март 2019г. 15:52ч.
Детските ще се спират за по-дълго време при отсъствия от училище

Детските да се спират за по-дълго, ако детето има повече от 5 неизвинени отсъствия за един месец. Това ще предложат депутати от ГЕРБ като изменение на Закона за семейните помощи за деца. Текстовете трябва да бъдат внесени в парламента тази седмица.

Обсъждани са няколко варианта. Според образователния министър Красимир Вълчев, цитиран от "Сега", при 5 неизвинени отсъствия помощите може да се спират за 6 месеца. По информация на Mediapool е възможно срокът да е до края на учебната година.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева - за две, 135 лева - за 3 деца, 145 лева - за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи.

В момента при 5 неизвинени отсъствия детските се спират за месеца, за който са натрупани. Обвързването на помощите с посещаването на училище беше направено, за да се стимулира посещаването на часовете и да се намали броят на децата, които отпадат преждевременно от училище. Сега обаче управляващите смятат, че са нужни по-строги санкции за по-добри резултати.

"Говорим, че липсват достатъчно инструменти за принуда родителите да изпращат децата си редовно в училище. Това, което със сигурност ще направим съгласувано с народните представители е, да се внесат предложения за изменение на Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, така че в по-дълъг период да се спират семейните помощи", обяви още миналата седмица образователният министър.

Освен детските, промяната ще засегне и еднократната помощ за първокласник. Тя е 250 лева и отново за отпускането ѝ има подоходен критерий. Парите може да се получават и в натура по предложение на директорите на училищата. Сега сумата се дава при започването на учебната година. Очаква се депутатите да предложат тя да се раздели на две и втората част да се получава при започването на втория срок. Причината е, че имало случаи, в които след като родителите вземат парите, децата спират да ходят на училище.

mediapool.bg