Кламер БГ - Новини: Десетки съдии искат дисциплинарно преследване срещу Иван Гешев и извинение

Десетки съдии искат дисциплинарно преследване срещу Иван Гешев и извинение

България

|
Пет, 15 Ноем 2019г. 18:38ч.
Десетки съдии искат дисциплинарно преследване срещу Иван Гешев и извинение

Общо 64 съдии от цялата страна излязоха с отворено писмо до институциите, в което изразяват "дълбокото си възмущение" от поведението на правосъдния министър Данаил Кирилов и прокурор Иван Гешев пред Висшия съдебен съвет.

Те настояват за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за "отправяне на заплахи към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева на 14 ноември 2019 г. в сградата на ВСС". Както и за "неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска в проведеното на 24 октомври заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет".

"Съдържанието на техните изказвания и формата, в която бяха направени, не само грубо нарушават изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и са в очевидна несъвместимост с изискванията за притежаване на високи професионални и нравствени качества съгласно Закона за съдебната власт и Конституцията на Република България, но уронват недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание", казват съдиите.

Те допълват, че "арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във ВСС, нито в съдебната система и държавното управление въобще".

Магистратите казват, че правосъдният министър е използвал "недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други".

"Очевидната заплаха от страна на кандидата за главен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, при предходното изслушване представляват - по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт", се казва в писмото на съдиите.

Те напомнят, че съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска са избрани за членове на ВСС чрез пряко гласувани от всички съдии и са носители на доверие.

"Ние заставаме категорично зад всяка казана от тях дума, зададен въпрос и изразено становище, както в заседанието от 14 ноември 2019 г., така и при предишното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет от 24 октовмри 2019 г., в което беше изслушан кандидатът (за главен прокурор) Иван Гешев. Ние също мислим и казваме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни съдия Олга Керелска и съдия Атанаска Дишева!", казват съдиите.

Магистратите възприемат отправените към Керелска и Дишева обидни реплики и недвусмислена заплаха като "обида и заплаха както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България".

"Почти неограничените властнически и репресивни правомощия, с които разполага главният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност и личностни нагласи за силово налагане, за неравнопоставено третиране на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия съдебен съвет и гражданите. Още по-малко длъжността позволява поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти. За съжаление поведението на г-н Гешев не отговори на високите професионални и етични изисквания за длъжността и това беше непосредствено възприето от гражданите", се казва в писмото.

В него се настоява за незабавно и публично извинение от Данаил Кирилов и Иван Гешев "за недопустимото им поведение по време на заседанията на Висшия съдебен съвет".

Обръщението е подписано от 24 съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 40 съдии от Софийски апелативен съд, Софийски градски съд, Софийски районен съд, Окръжен съд Русе, Окръжен съд Стара Загора и Районен съд Луковит, съобщава съдия Евгени Георгиев от Софийския градски съд. Обръщението е отворено за присъединяване от още съдии и вероятно броят им ще нарасне през следващата седмица.

mediapool.bg