Кламер БГ - Новини: Депутатите решиха: Машинното гласуване отпада само за местни избори

Депутатите решиха: Машинното гласуване отпада само за местни избори

България

|
Ср, 24 Юли 2019г. 15:48ч.
Депутатите решиха: Машинното гласуване отпада само за местни избори

Машинно гласуване няма да има само на местни избори. Това приеха окончателно депутатите при гласуването на второ четене на противоречивите промени в Изборния кодекс. Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше машинен вот да има едиствено на президентски и евроизбори, но преди ден от партията на премиера Бойко Борисов дадоха крачка назад - оставиха машинното гласуване и за парламентарни избори.

Единствено БСП бяха против ограничаването на машинния вот и настояваха до се прилага на всички видове избори. ДПС, които бяха на същата позиция, останаха доволни от отстъпката на ГЕРБ и я подкрепиха при окончателното гласуване в пленарната зала .Оправдаха решението си с това, че отпадането на машините само за местни избори е крачка напред от първоначалната идея.

Социалистите обвиниха ГЕРБ, че се опитва да си осигури служебна победа на местния вот.

"Започнахте с единия лев, сега отиваме и към машинното гласуване. Това е вашата същност. Вие преразпределяте властта и искате чрез местната власт да гарантирате победата си на предстоящите парламентарни избори", каза Драгомир Стойнев.

БСП за пореден път лансираха тезата, че именно на местни избори трябва да има устройства, за да се улеснят хората. Според ГЕРБ обаче това ще предизвика затруднения и дори може да опорочи изборния процес.

Досега Изборният кодекс предвиждаше предстоящите местни избори да са последните с хартиени бюлетини, а от следващата година на всички избори да се гласува само машинно. Наесен трябваше да има 6000 устройства за машинно гласуване. Тези текстове бяха приети преди пет месеца по предложение на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ.

Преди две седмици обаче партията на Борисов реши отново да променя текстовете и да премахне машинното гласуване при парламентарни и местни избори. Във вторник настъпи поредна ревизия - за парламентарните избори. От ГЕРБ обяниха, че до такова решение стигнали след дебат вътре в групата. В сряда бе представено друго обяснение. "Съзнавайки отговорността, която имаме като най-голяма парламентарно представена политическа сила и като мандатоносител за провеждането на легитимни местни избори, допуснахме отстъпление от първоначалното предложение", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Нови поправки в Изборния кодекс след местния вот

“Ще направим всичко възможно да отворим отново Изборния кодекс след местните избори и да търсим решенията, гарантиращи прозрачен изборен процес преодоляващи несъвършенствата при машинния вот", каза Дариткова по повод искането на ДПС да се въведе машинно броене и на бюлетините.

"Може да обсъдим темата за машинно преброяване или за коректно отчитане на изборните резултати. Ще отстраним всички проблеми, които във времето са се създали в Изборния кодекс. Той многократно е бил поправян, кърпен, за да се получи нещо, което в момента наистина трябва да преосмислим, преразгледаме, но в рамките на спокойна процедура след проведени местни избори, за които ние трябва да гарантираме протичане по начин, който да не доведе до безкрайно оспорване на резултата и до съмнение за тяхната легитимност", добави тя.

След това Дариткова призова "всички национално отговорни политически сили” да "поемат протегнатата ръка" на ГЕРБ.

mediapool.bg