Кламер БГ - Новини: Депутатите одобриха връщането на пари за поевтинелия газ

Депутатите одобриха връщането на пари за поевтинелия газ

България

|
Пет, 03 Апр 2020г. 15:42ч.
Депутатите одобриха връщането на пари за поевтинелия газ

Парламентарната енергийна комисия одобри на първо четене поправките в Закона за енергетиката, които ще позволят на енергийния регулатор да определи цени със задни дати на природния газ от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., което ще позволи връщане на надплатените суми за периода от клиентите на "Булгаргаз" и на газоснабдителните и топлофикационните дружества.

Предстои разглеждане в пленарна зала и одобрение на второ четене след което общественият доставчик и неговите клиенти ще имат общо около два месеца да изчислят какви компенсации трябва да се връщат назад по веригата.

При договарянето на променената формула за образуване цената на руския природен газ, от "Булгаргаз" обявиха, че до края на март 4Газпром експорт" трябва да им върне над 150 млн. лв. без ДДС за купения на по-високи от пазарните цени руски газ от август до края на март. Държавното дружеството внесе в началото на март осем заявления за различни по-ниски цени за този период, но Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че ще ги разгледа след като бъдат одобрени законовите поправки, позволяващи промени на цените със задна дата.

Предложенията бяха внесени еднолично от председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

"Нарочно съм се подписал сам, за да мога да нося сам отговорността. тук виждам само политически минуси, които ще се породят. По-добре аз да си ги поема, за да няма други колеги, които да споделят тези минуси", обясни

този подход Николов и допълни, че не търсел политически дивиденти.

Той изрази личното си виждане, че по-добрият вариант е бил върнатите от "Газпром" пари да се внесат във Фонда за сигурност на електроенергийната система, каквито предложения имаше от страна на бизнеса, защото това би довело до намаляване на цената на електроенергията за всички потребители "и всички да могат да изпитат по някакъв начин това връщане на тези пари".

От думите на енергийния министър Теменужка Петкова в хода на дискусията обаче стана ясно, че тя подкрепя намеренията на "Булгаргаз" всеки, който е платил повече за потребения газ и топлинна енергия, да си получи обратно парите.

При окончателното ободрение на промените и определяне на новите цени, на потребителите ще бъде изчислено по новите цени какви са били сметките им за предходните осем месеца и компенсацията ще бъде възстановяване чрез приспадане от бъдещите сметки до изчерпване на сумата.

"Няма как ние да кажем на хората: Платихте си сметките на по-високите цени, надплатихте, обаче ние сега ще правим газопреносната инфраструктура, да речем, в Пловдив. Те ще кажат: Чакайте, ние сме си платили, но не защото сме в Пловдив, а защото просто сме надплатили нещо и искаме да ни го върнете", обясни логиката Теменужка Петкова.

"Тези пари не са на "Булгаргаз". Те са на обществото и трябва да ги върнем", декларира тя.

От БСП излязоха със странен прочит на случая с оказващите се надплатеки сметки за газ и парно.

Депутатът от левицата Атанас Костадинов коментира, че "не виждаме публичен смисъл в Закона за енергетиката, а популистки".

"Самият слоган "да върнем надвзетите пари на хората" не е нито ляв, нито десен, а в конкретния случай малко популистки", заяви Костадинов, според когото Валентин Николов трябвало да бъде накаран да оттегли законопроекта си.

"Ако ние намерим достатъчно уверения и основания, че парите ще стигат до хората, ние ще погледнем по друг начин на този закон, обаче не го намираме", каза Костадинов.

Притесненията си от това, че връщането на парите на хората може да се забави много, изрази в свое становище до парламентарната комисия националният омбудсман Диана Ковачева.

Според нея заложените със законовите поправки процедури за възстановяване на надвзетите суми от потребители на топлоенергия не защитавали интересите им.

"Докато за газоснабдителните и енергийните предприятия са определени кратки и ясни срокове за възстановяване на разликите, възстановяването на разлики на крайния потребител поставя основателни въпроси за правилното и коректно прихващане", пише Ковачева. По думите й срокът за изготвяне на изравнителните сметки - 15 юли, е твърде дълъг и несигурен в условията на извънредното положение, което не се знае докога ще продължи и така е възможно фактурите да не бъдат готови в срок. Това според нея ще отложи газовите компенсации за неопределен срок от време.

Енергийният министър увери, че няма да има проблеми с достоверността на сметката, която ще платят гражданите, и дали ще им бъде приспадната сумата от предоговарянето на цената на газа. Тя припомни, че и в момента клиентите имат право при съмнение за достоверността на начислената им сметка да искат проверка и същото ще важи и за газовите компенсации.

"Ние имаме пълна картина по отношение на нашите клиенти и "Булгаргаз" има готовност в момента, в който този законопроект бъде приет, в сроковете, които са разписани в закона, да предприеме действия, да направи съответните преизчисления и да възстанови съответните суми на своите клиенти, а те от своя страна да възстановят сумите", коментира Петкова.

Тя обясни и как ще се подхожда при клиенти на топлофикациите, които плащат по реално потребление, и онези ,които са на прогнозни количества.

"Така както са разписани разпоредбите в закона, те обсъждат две хипотези. Едната е на база на това, ако съответния клиент плаща своята сметка на реално потребление, то тогава законодателят предвижда в първата възможна фактура да му се приспадне тази сума, която ще бъде преизчислена от съответното топлофикационно дружество и топлинните счетоводители. Тук не бива да забравяме, че те имат решаващата роля в този процес. Те определят количеството потребена енергия и в следващата алинея, където говорим за изравнителните сметки, ясно е разписано, че те имат ангажимента да изготвят такава сметка и да отразят разликата в цените", посочи още енергийният министър.

В крайна сметка текстовете бяха приети с 12 гласа "за" и 6 "против" и се придвижват към пленарна зала.

mediapool.bg