Кламер БГ - Новини: С помощта на ДПС F-16 прелетяха през парламентарните комисии

С помощта на ДПС F-16 прелетяха през парламентарните комисии

България

|
Вт, 15 Ян 2019г. 18:06ч.
С помощта на ДПС F-16 прелетяха през парламентарните комисии

Управляващите прокараха предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за покупката на изтребители F-16 през парламентарните комисии по отбрана и финанси.

Очаква се предложението на кабинета да бъде гласувано в пленарна зала като първа точка в дневния ред още в сряда.

Заседанието на парламентарната комисия по отбрана бе закрито въпреки искането на БСП то да бъде отложено и опитите на левицата да предизвика скандал с твърдения, че депутатите й не са запознати с всички документи около подготовката на проекта.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че срещу предложението са гласували само депутатите на БСП и на "онази партия, все ѝ забравям името, все я бъркам с фирма“ - формацията на Веселин Марешки, който е в остър личен конфликт с военния министър.

Според информация от депутати "против" са гласували седем представители на БСП и един на "Воля".

Депутатите на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" са подкрепили предложението на кабинета. В комисията по отбрана обаче от "патриотите" участват само хора на ВМРО.

Предстои да се види дали утре коалиционните му партньори от “Атака“ и НФСБ ще гласуват в пленарна зала, след като по-рано вече изразиха резерви към проекта.

Каракачанов коментира, че очаква ДПС да подкрепи предложението и в пленарната зала, като така не би следвало да има проблеми с приемането му.

"Очаквам, че тяхната парламентарна група ще повтори гласуването на своите колеги от комисията", посочи той.

Освен започването на преговори със САЩ кабинетът предлага да се допусне отклоняване от досегашните изисквания на проекта. Очаква се предложението да мине през парламента без редакции, както стана и в парламентарните комисии.

"Отклоненията"

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС. В отговор на въпрос Каракачанов потвърди лаконично, че тя надвишава тавана с по-малко от 300 млн. лева, каквато неофициална информация вече излезе.

"Отклонението, което може да бъде направено, е до максималната стойност на офертата към момента", обясни той.

Военният министър обаче очаква цената да падне в рамките на преговорите със САЩ, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Парламентът ще позволи освен увеличаване на цената и възможност първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване. Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Бързи преговори без опция за обжалване

Каракачанов коментира, че очаква до 3-4 месеца да се завърши процедурата и да се стигне до договор, въпреки че практиката при такива междудържавни преговори е те да продължават и по-дълго.

Ако планът на Каракачанов се осъществи, сделката може да бъде подписана още преди изборите за Европейски парламент.

Той отбеляза, че няма процедура, по която военен договор между две правителства да бъде обжалван в международни институции и съдилища.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново.

Опит за скандал

Заседанието на парламентарната комисия по отбрана започна със скандал, провокиран от БСП. От левицата поискаха заседанието да бъде отложено или да бъде открито.

Депутатът от БСП Славчо Велков заяви, че представителите на левицата не са били запознати с доклада на политико-военната група, която подготвяше проекта. Зам.-военният министър Атанас Запрянов обясни, че всички констатации вече са предадени в Народното събрание, но Велков настоя, че “това не е истина“.

В крайна сметка с помощта на ДПС управляващите прокараха искането заседанието да е закрито заради наличието на класифицирана информация.

"В началото дебатът тръгна малко по-бурно политически. В последствие, на 20-та минута нещата си дойдоха на мястото. 90% от колегите в комисията са бивши военни", обясни Каракачанов.

Поведението на ДПС е ключово, тъй като от движението зависи дали предложението ще мине в пленарна зала, след като БСП го определи като “дъно на правовата държава“. То не бе подкрепено и от лидера на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов, а съпротива се очаква и от проруската “Атака“.

Не може да се разчита и на депутатите на Веселин Марешки от “Воля“, който е в личен конфликт с военния министър Красимир Каракачанов.

mediapool.bg