Кламер БГ - Новини: Депутати искат легализиране на индустриалния коноп

Депутати искат легализиране на индустриалния коноп

България

|
Пет, 09 Дек 2022г. 16:34ч.
Депутати искат легализиране на индустриалния коноп

Депутати искат легализиране на индустриалния коноп

Депутати от различни парламентарни групи са внесли в парламента законопроект, който да легализира преработката на индустриален коноп у нас.

Очаквано инициатори на предложението са от партия "Зелено движение", която е част от "Демократична България". Темата е от години сред приоритетите на "Зелено движение" и съпредседателят на формацията Владислав Панев беше внесъл същото предложение в предходния парламент, но то така и не стигна до пленарната зала. Сега проектът е внесен не само от депутати от ДБ и "Продължаваме промяната", но и от ГЕРБ.

В момента отглеждането на индустриален коноп в България е легално, но не и преработката му. Проектът предвижда позволяване на преработката на такъв коноп, в който съдържанието на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол е под 0.3%.

"Ситуацията в момента е Параграф 22, като отглеждането на коноп е разрешено след получаване на лиценз, след което преработката не е. Така редица български компании са принудени да изграждат мощности, да инвестират, да откриват работни места най-вече в Румъния, след което да внасят обратно готови продукти у нас. Съответно изтича стотици милиони добавена стойност от страната. А интерес за инвестиции има и то в изостаналите райони, включително видинско", написа във Фейсбук Владислав Панев, като мотивира внасянето на законопроекта.

"Някои ще кажат "цялата Мара втасала, тези седнали да се занимават с конопа". Всъщност да, цялата Мара е втасала. В период на икономическа криза България има нужда да подобрява инвестиционния климат, особено в земеделските райони, където обезлюдяването е чудовищно. И това не се оправя с раздаване на пари, защото някой трябва да ги изработи. Отпушването на бизнес инициативата, където е възможно, е точна антикризисна мярка. Не подаянията, а отварянето на възможности за предприемачество ще повишат доходите трайно и неинфлационно", добави той.

mediapool.bg