Кламер БГ - Новини: Ден 91: Нека бъде светлина

Ден 91: Нека бъде светлина

България

|
Ср, 07 Окт 2020г. 21:58ч.
Ден 91: Нека бъде светлина

В 91-ия ден на безспирни протести с исане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев протестиращите обявиха - "Нека бъде светлина". Това се случи привечер пред Съдебната палата, където Инициатива "Правосъдие за всеки" направи поредно издание на "Правосъдие без каскет". Същевременно в сряда стана ясно, че стоте учени поискали оставката на властта са нараснали до над 1000.

На стълбите на палата протестиращите носеха фенери, в които светеха крушки, захранвани от електричество. На огромен транспарант пишеше: Съдебна реформа сега!

Протестиращите посочиха още, че се очаква утре българският парламент да изслуша главният прокурор Иван Гешев. Те обаче посочиха, че на сайта на парламента няма час затова изслушване.

"Утре, ако разберете, че Гешев е изслушван от обедните новини, не се изненадвайте, че е било скрито", казаха още от инициативата.

Малко преди 20 часа протестиращите потеглиха към Висшия съдебен съвет, където ще стоят със запалени фенери 15 минути. Призивът им е да не се отлага изслушването на главния прокурор утре в парламента. Шествието тръгна с възгласи: "Оставка"!

Пред самата сграда последваха възгласи - "ВСС събуждай се!"

"Продавачът на билети в киното е по-известен, отколкото хората работещи тук 5 години. Тези хора, разделени в две колегии прокурорска и съдийска могат да разпределят удобни дела на удобни хора и да излъчват удобни съдебни колегии", каза адвокат Петромир Кънчев. Той добави, че "колкото си по-некадърен, толкова по-високо с прокурорската тога стигаш".

Инициативата попита риторично ВСС ще се вслуша ли в писмото на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор.

"Оставката на Борисов е сигурна, аз съм сигурен, че без Борисов ще посрещнем Коледа. Въпросът е с какъв министър председател ще посрещнем Коледа, да не затънем в някакво блато като Росенец", каза още Кънчев.

Яйца за ГЕРБ "Оборище"

Най-вероятно резолюцията за България ще бъде гласувана така, както е вкарана, което е огромен шамар за Борисов, заяви адв. Николай Хаджигенов. Ние ще постигнем целите си, това може да стане и на ден 92 или ден 93. Ще отправим поредното послание, което ще промени не само страната, а и Европа, добави Хаджигенов.

Финалният текст на еврорезолюцията на Европейския парламент за България ще бъде гласуван на 8 октомври, резултатите ще бъдат ясни около 17:30 ч. българско време.

Преди началото на акцията, в съобщение до медиите, от "(Отровното трио" приветстваха оттегленото от евродепутата от Европейската народна партия Роберта Мецола предложение за поправка в проекторезолюцията за България, в която тя намеква за финансирането на протестите от бизнесмена Васил Божков.

Поправката обаче все още е налична на сайта на Европарламента.

Протестиращите замеряха с яйца централа на ГЕРБ на "Оборище".

"Днес поздравихме ГЕРБ Оборище. От утре да се готвят т.нар. "Обединени патриоти", ВОЛЯ и всички останали прислужници на мафията не само в София, но и в цялата страна. Използвайте въображението си, правете го в цяла България", призоваха от "Отровното трио".

Хиляди учени искат оставки

Искането за незабавни оставки на премиера Бойко Борисов и правителството, на главния прокурор Иван Гешев, на директора на обществената телевизия Емил Кошлуков, на председателя на комисията по култура Вежди Рашидов и на председателя на парламента Цвета Караянчева, вече се подкрепя от 1000 представители на изкуството и науката в България, стана още ясно в сряда.

Отворено писмо с такова искане беше депозирано и разпространено преди пет дни, като тогава подкрепилите го бяха 123 изявени личности. В специално създадена Фейсбук страница, творците успяха за толкова кратко време да привлекат още много съмишленици, поддържащи исканията в писмото – нуждата от отхвърляне на порочни модели на управление, лошата медийна среда, необходимостта от борба с корупцията и други важни проблеми.

"Ние долуподписаните, като подкрепяме свободно протестиращите граждани, а не определени политически формации, заставаме срещу:

- модела "Борисов-Доган-Пеевски" и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото;

- многобройните корупционни скандали, в които са замесени висши държавни служители, станали причина уважавани световни медии да определят страната ни като "Държава на мафията";

- задкулисното манипулиране на достъпа до европейски фондове при потъпкване на състезателното начало", посочиха те.

mediapool.bg