Кламер БГ - Новини: Ден 73: Протестиращите пак питат защо Гешев живее в резиденция "Бояна"

Ден 73: Протестиращите пак питат защо Гешев живее в резиденция "Бояна"

България

|
Съб, 19 Септ 2020г. 21:57ч.
Ден 73: Протестиращите пак питат защо Гешев живее в резиденция "Бояна"

За 73-ти пореден ден на протест в центъра на София се събраха недоволни от управлението на страната.

Макар и в малоброен състав, протестиращите продължават да отстояват исканията си - оставка на правителството начело с премиера Бойко Борисов, предсрочни избори, както и оставките на главния прокурор Иван Гешев и на председателят на парламента Цвета Караянчева.

Протестът е заключен в т.нар. "Триъгълник на властта" между сградите на Президентството, бившия Партиен дом и Министерски съвет. Според БНР са се събрали около стотина недоволни. Традиционно се прожектират интервюта и изказвания на част от управляващите политици.

Засега протестът протича мирно. Полицейско присъствие е засилено. Недоволните мятат яйца и зарзават по сградата на Народното събрание.

За пореден път неформалните организатори от "Отровното трио" и протестиращите попитаха защо ръководителят на държавното обвинение живее в Дом номер 5 на държавната резиденция в "Бояна".

"Джовани Фалконе живееше в казарма и бореше мафията, Гешев какво бори?", попита от трибуната адвокат Николай Хаджигенов. Според юристът резиденцията на главния прокурор е обзаведена с билярдна маса, десетки телевизори и дори пиано.

Проф. Велислав Минеков пък изброи европейските медии, в които е имало публикации за случващото се у нас. Повод за това бяха думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, според когото публикациите в европейската преса са платени.

"Тяхната духовност се свежда само дотам - до парите", каза скулпторът. Той посочи, че днес опровержение на думите на Биков дойде и от фондация "Конрад Аденауер" на канцлера Меркел - един от основните поддръжници на Бойко Борисов.

Протестиращи споделиха, че корупцията в България е нетърпима и че властта се опитва да заглуши протестите.

"Ние трябва да ги надвикаме, Европа трябва да ни чуе", каза една от протестиращите пред БНР.

"Не ни чуват, трябва да си ходят, извънземни ли са?", се чуваха възгласи от трибуната.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че не иска да става премиер. За сметка на това политическата сила имала няколко варианта, които може да предложи за поста, каза Иванов пред радио "Дарик" без да посочи конкретни имена. Уточни само, че може да излъчи както политическа фигура, така и експертна.

Христо Иванов обяви, че "Демократична България" е готова да управлява. С поведението си извън парламента е показала, че може да бъде и изключително ефективна опозиция, каза Иванов. За пример той даде протестите, които започнаха след акцията му при лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Росенец, край Бургас.

"Ние сме извън парламента и предизвикахме най-голямата му криза. Представете си какво ще стане в Народното събрание, ако някой си позволи да прави управление на промяната без наше участие - ще му се стъжни живота", каза Иванов.

За Деня на Независимостта - 22 септември се подготвя голям протест.

Снимки: БГНЕС

mediapool.bg