Кламер БГ - Новини: Балони в бяло, зелено, червено в 50-ия ден на протеста

Балони в бяло, зелено, червено в 50-ия ден на протеста

България

|
Четв, 27 Авг 2020г. 22:48ч.
Балони в бяло, зелено, червено в 50-ия ден на протеста

В 50-ия си юбилеен ден протести, организаторите от "Отровното трио" пуснаха балони с цветовете на националния трибагреник, за да покажат, че България е над всичко. Протестиращите издигнаха край фонтана на Президентството и своеобразна "Стена на позора", на която първо поставиха лика на премиера Борисов и депутати от ГЕРБ. Протести с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев стартиха рано сутринта в четвъртък с блокада на Съдебната палата. Остават блокирани и трите възлови кръстовища - на площад "Независимост", при Софийския университет и Орлов мост.

Балони в бяло, зелено, червено

"Днес имаме юбилей, днес е 50-ят ден! Затова решихме да вдигнем високо трибагреника на България, за да знаят всички, срещу които се събираме, и всички, заради които се събираме вечер тук, защо сме на този площад, най-високо за нас на този площад не стоят личните ни пристрастия, а желанието ни България да стои над всичко, демокрацията да стои над всичко, законността да стои над всичко и най вече над мафията", заяви Арман Бабикян от "Отровното трио".

Честит ви 50-и ден. Надявам се, че балоните летят достатъчно високо, та да ги видят добре – бяло, зелено, червено, заяви още Бабикян.

Стена на позора

Протестиращите издигнаха своеобразна „Стена на позора”, на която бяха закачени снимките на премиера Бойко Борисов, на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, на председателя на парламента Цвета Караянчева и на Даниела Дариткова.

Протестиращите призоваха всички да се съберат на 2 септември на пл. Независимост.

Сн. БГНЕС

ЕК пита за Бг корупцията

ЕК

вече пита за корупцията в България, стана ясно от изказване на "Отровното трио". "Най-сетне Европа се сети да попита за корупцията в България", съобщи Велислав Минеков. Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са били поканени в петък в Европейския парламент на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, оглавявана от депутата от Нидерландия София ин’т Велд, уточни той.

Заседанието, което ще се проведе при закрити врата, ще бъде посветено на достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, пише сайтът EURACTIV България, който Минеков цитира. По информация на електронното издание Борисов и Гешев няма да се появят.

Участие щели да вземат вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Евродепутатите ще изслушат също така представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София и журналиста Димитър Стоянов от сайта “Биволъ”.

От Европейската комисията ще участва Жюлиен Мусние, Ръководител на отдел “Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона”, Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Въпроси

Преди началото на протеста от "Отровното трио" заявиха пред медиите.

"Продължаваме да питаме - на какво основание главният прокурор Иван Гешев продължава да живее в държавен имот. Питаме още как се получава пазарна цена за наем, при положение, че там няма конкуренция", каза адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

"Резиденция "Бояна" е своеобразен монопол и не е търговско дружество. Как се получават пазарните цени при липса на конкуренция? Респективно логичен е въпросът мога ли да преместя собственото си ателие там. Готов съм да дам два лева повече, отколкото господин главния прокурор. Освен това там става дума за много подходящи помещения по отношение на моята работа. Има двор, на който мога да работя свободно, да вдигам шум, да вдигам прах. Мисля, че би било чудесно и това, което не разбрахме, кои са така наречените всички служби, които са препоръчали на господин Гешев да живее на това място“, заяви проф. Велислав Минеков.

В сряда пред Нова тв Гешев заяви - "Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно“.

По-късно, по време на протеста в четвъртък вечер от "Отровното трио" обявиха, че "конгресът за учредяване на прокурорска партия "Каскет" в Бояна" е струвал 243 500 лв. Така адв. Хаджигенов онагледи свикването на национално съвещание на прокуратурата в понеделник в Бояна. Не стана ясно откъде

Хаджигенов е разбрал размера на сумата.

Както Mediapool писа главният прокурор свика над 700 прокурори и следователи от цялата страна в понеделник.

Протестът в Пловдив блокира водещи кръстовища

Над 400 протестиращи в Пловдив достигнаха до Панаирния мост, наближават мястото на палатковия лагер от миналия четвъртък от северната страна на съоръжението. Заградиха го от четири страни и по средата оставиха празно място.

Част от протестиращите седнаха на пътното платно. Един от организаторите заяви, че "дотук беше шествието, оттук започва гражданското неподчинение".

Сн. БНР

Към 21.40 часа нямаше изгледи да се подготвя палатков лагер и барикади от палети. Не е ясно и дали ще има и други изненади на протестиращите, както предупреди в началото на протеста Георги Георгиев от "Боец".

Блокада пред Съдебната палата

Още в 8 часа представители на грaждaнcкoто движeниe "БОЕЦ" се събраха на Орлов мост за пета поредна "блокада-изненада" на държавна институция. След като минаха покрай парламента, те се насочиха към Съдебната палата.

В 8:30 часа сградата с двата лъва - "бърлогата на мафията", както протестиращите я нарекоха, бе все още затворена.

За да имаме правова държава първата стъпка е оставка на Бойко Борисов и оставка на главния прокурор, заявиха протестиращите.

"Още със своето назначение Иван Гешев заяви, че не уважава разделението на властите, още тогава той демонстрира, че неговата роля е да бъде бухалка за неудобните и да защитава своите господари", заяви Георги Георгиев от "БОЕЦ".

Протестиращите застанаха с плакати и транспаранти пред централния вход. Минути по-късно блокираха и задния вход, откъдето влиза главният прокурор Иван Гешев.

Недоволните облепиха сградата с традиционните за акциите им лепенки "Офис на Пеевски" и я замеряха с яйца.

Контрапротест

За четвърта поредна вечер противници на блокадите в центъра на столицата се събраха пред пилоните на НДК. Около петдесетина души поискаха и оставката на президента Румен Радев, когото определят като "разединител на нацията".

Подготвени са и две подписки, обясни един от организаторите на контрапротеста Николай Колев:

"Досега хората се подписваха в сигнала до прокуратурата за извършени престъпления, който конкретно ще бъде подаден срещу лицата, които са отговорни за всичко това – т.нар. Отровно трио, разни бизнесмени зад граница и други политици. А сега искаме да формулираме простото, ясно и конкретно искане да бъдат премахнати блокадите", каза той пред БНР.

mediapool.bg