Кламер БГ - Новини: Ден 32-ри: Блокади в София, блокади в страната

Ден 32-ри: Блокади в София, блокади в страната

България

|
Пон, 10 Авг 2020г. 11:35ч.
Ден 32-ри: Блокади в София, блокади в страната

В трийсет и вторият ден от протестите с искане за оставка на правителството, премиера и главния прокурор ключовите софийски кръстовища на Орлов мост, пред Софийския университет и пред Министерския съвет оставанаха блокирани, въпреки вчерашните закани на полицията. През целия ден пък на различни места в страната автошествия на протестиращи на практика за дълго блокираха важни пътни артерии, карайки с много ниска скорост.

Вчера директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев предупреди, че барикадите ще бъдат премахнати и така създаде очакване за полицейска акция през нощта, както се случи в ранните часове на петък. Заканата обаче снощи въпреки дъжда предизвика струпване на още повече хора на Орлов мост, голяма част от които останаха през цялата нощ заедно с надписите "Аз съм жив щит" и "Оставка".

През нощта не е имало ескалация на напрежението, предава БГНЕС. Полиция се е струпала на Орлов мост заради няколко провокатори, дрогирани младежи, които били отведени в ареста. Но като цяло нощта е минала спокойно. Тази сутрин камионът, който събира отпадъците е минал през Орлов мост, събрал е боклука и е оставил контейнерите отново на същото място на барикадата.

Привечер в неделя, позовавайки се на свои източници в Министерския съвет бТВ и Дневник съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на полицията да не се провеждат акции срещу палатковите лагери и протестиращите. Нито по тъмно, нито по светло.

Горе-долу по същото време започна и традиционният протест в "триъгълника на властта" в столицата между сградите на Народното събрание, Министерския съвет и президентството. В началото протестиращите замеряха с яйца и домати сградата на Министерския съвет.

Протестиращите заплашиха с блокади в понеделник на мостовете на Дунав при Русе и Видин, както и на тунел Витиня, летище Варна и на пътя Дуранкулак на границата с Румъния.

Омръзна ми от партии, които се разхождат напред назад и обясняват: ти си от моите, ти не си!, Не, не успяха да ни разделят, заедно сме. Не искам да слушам, че политиката била мръсна работа, а ние по-добре да не гласуваме. 31 дена се занимаваме с политика на този площад и на всички площади в Европа, Нова Зеландия, Австралия и др. Всички се занимаваме с политика, иначе само те се занимават с това, заяви Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио.

Политиката не е мръсна работа, мръсна е само, когато я вършат мръсни хора. Политиката е професия за морални хора, които са решили да отделят 4 г. или повече от живота си и да не се занимават със собствения си бизнес, пенсия, а работят за хората. Това е политика, каза Бабикян, цитиран от БГНЕС.

Моля част от вас да се върнем към Министерски съвет и СУ след шествието до палатковите лагери, за да има достатъчно хора навсякъде. Те са дошли и ние ги чакаме. Борисов казва да не ни нападат палатките, но те ще ги нападнат, каза Бабикян, след което множеството се отправи на 32-рото си шествие към Орлов мост.

Там протестиращите запалиха факли и скандираха "Оставка". След което тръгнаха във факелно шествие по "Цариградско шосе".

Жена от "Системата ни убива" заплаши да се самозапали при полицейско насилие, съобщава Дневник.

"Ако полицията прибегне към нестандартни действия и ни изхвърли оттук, ние ще отвърнем нестандартно. Ако някой трябва да изгори като факла на това място, аз съм готова. Готова съм да го направя". Това каза Диана Кишкилова, която е част от неправителствената организация "Системата ни убива". Майките на деца с увреждания са разпънали палатков лагер пред Софийския университет.

Кишкилова е взела това решение вчера, след като директорът на СДВР заяви, че се подготвя акция по премахването на барикадите в столицата.

"Аз не съм майка на дете с увреждане. Имам множествена склероза – това е тежко заболяване, при което можеш да си легнеш здрав, а само за миг се превръщаш в инвалид. Подкрепям каузата на майките на деца с увреждания. Те са два пъти майки – те са родили деца и после са решили да ги задържат въпреки проблемите им", заяви през сълзи Кишкилова, цитирана от Дневник.

Протестни автошествия към сръбската граница, край Симитли и на Прохода на републиката

В неделя сутрин протестно автошествие тръгна към граничния пункт Калотина на границата със Сърбия, съобщиха инициаторите на протеста от Отровното трио.

Около 20 коли се движеха с ниска скорост, за да затруднят максимално движението по международния път, при което се образува километрична опашка от автомобили и се стигна до рискови изпреварвания в насрещното платно.

По-късно пътни полицаи отбиха шествието под претекст, че извършват акция за проверка за неплатени глоби. Документите на всички шофьори бяха събрани, съобщи адвокат Николай Хаджигенов.

"От пеевските медии разбрахме, че Цветан Василев е струпал чували с кюлчета и чували с банкноти от по 500 евро - от тия, които принципно снимат до леглото на другаря Бойко Борисов, и сме отишли да си ги вземем, защото революцията струва пари и ние имаме нужда от тях. Ако случайно се окаже, че пеевските медии, неясно как, са излъгали, ще пием по кафе на границата и ще се върнем обратно в София", обясни Хаджигенов пред БНР.

По-късно протестното автошествие стигна до граничния пункт със Сърбия. Адвокат Хаджигенов заяви, че може да се стигне и до блокиране на границата, но все още няма взето решение.

Подобона форма на протест бе предприета и в Благоевградско на международен път Е-79 в района на Симитли, съобщи на фейсбук страницата си Отровното трио. Колона от автомобили е била спряна от полицията, като след нея са се образували километрични опашки.

Протестиращите карат бавно с около 20 км/ч и се е образувало голямо задръстване, предава БГНЕС. Автошествието е под надслов "Тур дьо Боко" с искане за оставката на главния прокурор, премиера и директора на БНТ Емил Кошлуков. Полицейски екипи спряха протестиращите на два пъти. Единият път беше на пътя Симитли-Банско, където бяха прегледани личните им документи.

Колона от автомобили на протестиращи блокира в неделя и Прохода на Републиката, съобщава бТВ.

Недоволни от властта граждани от Стара Загора Казанлък и Гурково са се разбрали да "пият кафе в района" през социалните мрежи. Образуваха се големи опашки от автомобили и камиони от двете страни на прохода.

Ново протестното плажуване край имението на Доган в "Росенец"

Близо 15 души се събраха и в неделя на протестното плажуване, наречено "Dogan Saray Beach Festival", на плажа край имението, свързвано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец", предаде БНР.

Събитието се организира в социалните мрежи, а след откриването му вчера целта е да прерасне в постоянно присъствие на това място, поясни организаторът Асен Боджев.

"Събираме се, плажуваме. Има искания Доган да уволни Борисов, както и да започнат неговите медии да отразяват истинските новини. Знаем, че той държи поне половината от медиите".

"Нека хората да идват не само в събота и неделя, а и всеки ден от седмицата", допълни Боджев.

mediapool.bg