Кламер БГ - Новини: "Демократична България" призова за протест срещу "инсталирането на Гешев"

"Демократична България" призова за протест срещу "инсталирането на Гешев"

България

|
Пет, 25 Окт 2019г. 15:12ч.
"Демократична България" призова за протест срещу "инсталирането на Гешев"

"Инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор е тежък удар срещу надеждите на българските граждани за достойно бъдеще в правова държава. Чрез него корупционната върхушка се надява да си гарантира безнаказаност за още седем години, в условията на още по-агресивна репресия", заяви в своя декларация "Демократична България".

Политическото обединение призовава:

1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.

2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор.

3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в Конституцията.

С тези искания "Демократична България" призовава следващият протест в София да се състои на 25 октомври (петък) от 18.30 часа пред сградата на президентството.

От обединението поздравяват всички свободни граждани, които вчера заявиха своята непримиримост.

"Искрено се надяваме гражданите на София да се отнесат с разбиране към причинените им неудобства, поради блокирането на "Орлов мост". То беше предизвикано от недопускането на протестиращите пред сградата на Висшия съдебен съвет чрез координираните действия на полицията и организираните в подкрепа на Гешев агитки", се посочва в декларацията.

mediapool.bg