Кламер БГ - Новини: "Демократична България" пак иска референдум за инсталацията за боклуци в София

"Демократична България" пак иска референдум за инсталацията за боклуци в София

България

|
Вт, 19 Май 2020г. 19:20ч.
"Демократична България" пак иска референдум за инсталацията за боклуци в София

Общинските съветници от "Демократична България" за пореден път внасят официално предложение за провеждането на местен референдум за изграждането на инсталация за производство на ток и парно от гориво от отпадъци в София. Те са успели да съберат нужните им минимум 13 общинари, които да се подпишат под предложението за организиране на допитване. Търсеният подпис е на независимия общински съветник Борис Бонев, а събирането на подкрепа беше обявено в края на януари.

От "Демократична България" обясняват, че са изложили мотивите си срещу инсталацията, която според тях допълнително ще замърсява въздуха в столицата, пред всички останали общинари. Първоначално получили подкрепа и от колеги от БСП, но в последствие те оттеглили подписите си заради предложението на кмета на "Лозенец" Константин Павлов, който е част от "Демократична България", за премахване на паметник, свързан със Съветската армия.

Общинарите смятат да зададат на столичани въпроса "Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за производство на енергия чрез изгаряне на RDF гориво, отделящо фини прахови частици?".

Това ще е третият опит за организирането на допитване по темата. Първите две бяха отхвърлени от общинския съвет. Последният неуспешен опит е от 2018 г., когато 15 общинари от БСП, ДСБ и "Политическа група 5" вкараха въпроса за обсъждане в съвета.

От "Демократична България" отдавна се обявяват срещу проекта за изграждането на когенерация, работеща с гориво от отпадъци, на площадката на ТЕЦ "София", собственост на "Топлофикация - София". Мотивите им са, че инсталацията ще доведе до допълнително замърсяване на въздуха с фини прахови частици не само от изгарянето на т. нар. RDF, но и от превозването му с камиони от завода за боклука край село Яна до ТЕЦ "София".

Според тях проектът е в противоречие с актуалното законодателство на Европейския съюз за кръговата икономика, тъй като горенето на отпадъците ще е за сметка на рециклирането на боклуци.

Финансовите и технически параметри на проекта пък били нереалистични и тенденциозно пазени в тайна от администрацията на Столичната община.

В момента Столичната община плаща за оползотворяването на RDF горивото, което произвежда заводът за боклука, на две централи свързани с Христо Ковачки – ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", както и на циментовия завод "Холсим". Това ще продължава до евентуалното изграждане на инсталацията на "Топлофикация - София".

Проектът трябва да бъде финансиран и от еврофондовете. Цялата сума за изграждането на инсталацията е около 370 млн. лева.

mediapool.bg