Кламер БГ - Новини: "Демократична България" иска повече правомощия за районните кметове

"Демократична България" иска повече правомощия за районните кметове

България

|
Пон, 04 Ноем 2019г. 17:57ч.
"Демократична България" иска повече правомощия за районните кметове

Кметовете на осемте столични района на "Демократична България" получават тежко наследство след 10-годишна хегемония на ГЕРБ, обяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" на пресконференция след балотажа.

Групата на формацията в общинския съвет ще се бори за реална децентрализация на районите и даване на повече правомощия на районните кметове. "Само така ще се събори пирамидата и ще се демонтира моделът "ГЕРБ", каза Иванов. Децентрализацията и по-големите правомощия за районните кметове са част от предизборната програма на формацията.

"Премахването на този модел не се състои в това само да сменим X с Y на кметския стол. Има системни усилия, които трябва да бъдат положени, за да се спре хегемонията на ГЕРБ. Това ще стане, когато се сменят системните условия за управление на града, включително обемът и разпределението на власт между върха на пирамидата и по-ниските нива. Прехвърлянето на пълномощия към районните кметове е начин, по който можем "да уволним" модела (ГЕРБ) в София", каза Иванов.

Според него групата на "Демократична България" ще работи за промяна на начина на управление на общинските дружества и на управлението на общинските имоти.

Той обяви, че "Демократична България" има амбициозни намерения да се въведе дигитално управление, което не е просто повече компютри в работата на общината, а смяна на логиката на административните процеси.

"За София новият мандат на Фандъкова и увеличеното присъствие на ГЕРБ в общинския съвет ще доведе до ефекта "още от същото", коментира Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България". Сериозният проблем в управлението на столицата бил, че избраният кмет "е зависим от шефа си и то в най-важната дейност – управлението на общите ни пари и начинът, по който се печелят обществените поръчки в Столичната община".

Атанасов също говори за купен и контролиран вот и посочи като проблем големият брой невалидни бюлетини - над 10%.

Според него разпространяваните оценки след тези избори в София, а и в страната, че ГЕРБ е стабилизиращ фактор в политиката, са неверни. По-скоро "ГЕРБ стабилизира корупционната среда", дефинира изборните резултати Атанасов.

mediapool.bg