Кламер БГ - Новини: "Демократична България" иска независим одит на машините за гласуване

"Демократична България" иска независим одит на машините за гласуване

България

|
Пон, 04 Ян 2021г. 16:42ч.
"Демократична България" иска независим одит на машините за гласуване

"Демократична България" настоява да има независим одит на софтуера на машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Обединението внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) и писмо, с което настоява да бъде осигурена и прозрачност на всички параметри и условия по договора за доставка на устройствата.

"В момента този договор, използвайки оправданието за търговска тайна, е абсолютно непрозрачен. Това е изключително обезпокояващо. Не можем да кажем, че самата поръчка е пример за начин на провеждане на поръчката и на резултата. Това, че не знаем ключови параметри, при които ще се изпълни тази поръчка, създава предпоставки за напрежение и недоверие", каза съпредседателят на обединението Христо Иванов ( лидер на "Да, България").

Преди няколко дни ЦИК обяви, че победител в поръчката е отново "Сиела Норма". От евроизборите през 2014 г. винаги, когато е имало устройства, изпълнител на поръчките е била тази фирма. Досега обаче те са били отдавани под наем, а в момента поръчката е за купуването им. Машините, които "Сиела Норма" е предоставяла досега, са били производство на венецуелската фирма "Стартматик", стана ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване у нас, поръчано от ЦИК и изготвено от "Сова 5" АД през декември 2018 година. На последните президентски избори във Венецуела, които бяха спечелени от Николас Мадуро, устройствата бяха на "Смартматик" и самата фирма призна, че 1 млн. гласа са манипулирани.

"По изключително нелеп и арогантен начин спечели компанията, с 1000 лв. отбив от цената при положение, че става дума за десетки милиони", каза Иво Мирчев по повод сегашната победа от "Сиела Норма".

От "Демократична България" подчертаха, че максимален обем от информацията е обявен за търговска тайна. "След като само двама кандидати подадоха оферти и бяха проведени преговори с тях, резултатите от преговорите в голямата си част са покрити от търговска тайна, заявена от участниците. Дори междинните срокове за доставка са покрити от търговска тайна. Други важни елементи, които гарантират защитита на тайната на вота, също остават скрити", каза юристът Надежда Йорданова, която е член на Изпълнителния съвет на "Да, България".

Според нея голяма част от обстоятелствата, които са обявени като търговска тайна, не могат да бъдат такива и трябва да бъдат пубично обявени.

От "Демократична България" настояват още ЦИК да покани независими експерти, които да одитират машините. "В момента по Изборен кодекс това го прави Държавна агенция "Електронно управление", заедно с още две институции, но те са част от изпълнителната власт. Ние трябва да имаме външни експерти, за да проверят тези машини отговарят ли на това, което е записано в спецификацията или не. И това да стане навреме, а не твърде късно преди изборите. (...) Много е важно одитираните машини да бъдат идентични с тези, които ще бъдат използвани в изборния ден, защото иначе в този промеждутък на тях може да се инсталира всичко. Не на последно място наблюдателите трябва да имат достъп до флашките на които има изборни протоколи за да мога да сравнят ", посочи Божидар Божанов, който е специалист по интернет сигурност и член на "Да, България".

mediapool.bg