Кламер БГ - Новини: "Демократична България": Малкият бизнес получава пари за по-представително погребение

"Демократична България": Малкият бизнес получава пари за по-представително погребение

България

|
Ср, 25 Март 2020г. 16:49ч.
"Демократична България": Малкият бизнес получава пари за по-представително погребение

Икономическият спасителен пакет на правителството прилича на подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес. Това се казва в позиция на обединението "Демократична България" по повод представените преди ден мерки на българското правителство за избягване на икономическата криза. Премиерът Бойко Борисов изчисли помощта за бизнеса на 4.5 милиарда лева, но неговите критици имат съмнения в тази сметка.

"В действителност, предложените мерки нито са за 4,5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата", се казва в позицията на дясноцентристката коалиция.

Според "Демократична България" предложеното покриване на 60% от заплатите в секторите, които бяха принудени да затворят по време на извънредното положение, е PR мярка и имитация на загриженост.

"То не подпомага никого, освен административно затворените предприятия. Хиляди фирми, които не работят поради собствената си социална отговорност или поради срив на пазара, остават изцяло непокрити", се казва в позицията.

Коалицията обяснява защо това е така. НОИ дължи 60% от трудовата заплата на работник, ако той бъде съкратен. Ако няма съкращения, фирмите продължават да плащат осигуровките на своите работници. Така излиза, че държавата пести, а не дава пари с тази мярка.

"Бюджетът осигурява 500 милиона лева, а не 2.5 милиарда чрез капитализацията на Българската банка за развитие. Пълната непрозрачност на работата на тази банка досега и кредитният й портфейл, насочен към олигархични структури създават недоверие в бизнеса и съмнения, че тези публични средства всъщност са насочени към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта", се казва в позицията на "Демократична България".

Коалицията критикува и програмата за отпускане на потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск.

"Достъпът е силно ограничен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване. Отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчно-осигурителна “ваканция” за периода на кризата, обрича десетки хиляди фирми на неизправност и ги лишава от достъп до помощите", коментира "Демократична България".

Коалицията засяга и пълното пренебрегване на самоосигуряващите се лица, които са собственици на дребен и фамилен бизнес, занаятчии, свободни професии.

"Това обрича най-малко 100 000 български семейства на фалит без всякаква помощ от държавата и обществото", казва ДБ.

Според формацията само пряката помощ от Европейската комисия към България е за над 1.3 милиарда лв. Изводът на ДБ е, че българското правителство се опитва да "излезе напред" от кризата, за сметка на бизнеса и гражданите, като използва фондовете на ЕС за допълнително финансиране на олигархичните си обръчи.

mediapool.bg