Кламер БГ - Новини: Пеевски пак се отказа от Европарламента, защото е "нужен на България" (Видео)

Пеевски пак се отказа от Европарламента, защото е "нужен на България" (Видео)

България

|
Ср, 29 Май 2019г. 13:19ч.
Пеевски пак се отказа от Европарламента, защото е "нужен на България" (Видео)

Делян Пеевски пристигна изненадващо в сряда в парламента, за да обяви, че за втори път отказва да е евродепутат, защото е нужен на страната си. Това е първата му поява в Народното събрание, след полагането на клетва при откриването му през април 2017 година.

Въпреки че не е стъпвал там над 2 години и сега прекара на работното си място около 30 минути, той мотивира оставането си в България с това, че в страната се нуждае от него и си вършел работата. Резултатите на ДПС го показвали (ДПС се класира трета на евроизборите с 16.55% и трима евродепутати).

"Как какво ме води насам, идвам на работа? Аз съм народен представител. Аз си ходя в районите и работя. Това е важното за хората. Не смятам, че работата е само в Народното събрание", отговори той на въпрос какво го води в парламента.

Допълни, че занапред може да идва по-често, ако журналистите не го питат защо е на работа. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че решението за отказването от евродепутатската позиция било на Пеевски, а самият той каза, че е "надделяло колективното решение".

Карадайъ, който беше водач на листата на ДПС, още преди изборите каза, че няма да става евродепутат. В изборната нощ той потвърди решението си и добави, че щял да ходи в Брюксел, както го правел досега. Той отново повтори тези думи, но ги допълни - сега щял да ходи заедно с Пеевски. Медийният магнат обясни: "Затова ви каза казах и тука, и в Брюксел ми харесва. Надделя колективното решение и съм по-нужен в България". В деня на изборите Пеевски каза пред "Дневник", че иска и в България, и в Брюксел.

Той не отговори как две години успява да си извини отсъствията от Народното събрание.

АЛДЕ нямали "обструкции" срещу Пеевски

И Пеевски, и Карадайъ твърдят, че Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), към който ДПС принадлежи, няма нищо общо с решението за оттеглянето на Пеевски като евродепутат.

Самият Пеевски използва случая да тиражира лично пропагандното клише на медиите си: "АЛДЕ такива обструкции не е имало. Тези обструкции са само в главата на олигарха Иво Прокопиев и неговите служители Христо Иванов и Радан Кънев, които са лични негови слуги, както и на медиите на Прокопиев. Нито на предишните избори, нито сега (е имало обструкции от АЛДЕ)".

Карадайъ побърза да го допълни - ако имало проблем с Пеевски, листата на ДПС нямало да е такава.

През 2014 година Пеевски отново беше на второ място, но се отказа в полза на Искра Михайлова, която по онова време беше екоминистър.

По неофициална информация евролибералите са се възпротивили остро на идеята Пеевски за евентуално изпращане на Пеевски в Европейския парламента – както преди пет години, когато изборът му за шеф на ДАНС предизвика масови граждански протести, така и сега. По информация на Mediapool, след присъединяването на партията на френския президент Макрон се присъедини към АЛДЕ, е имало предупреждение към ДПС, че ако скандалният политик и бизнесмен случайно реши да става евродепутат, АЛДЕ ще изключи ДПС от редиците си.

"Плащаме... пращаме млади хора в Брюксел"

На въпрос дали не подвежда избирателите, отказвайки се за втори път, той първо направи грешка на езика и каза, че от ДПС "плащат млади хора", а после се поправи: "Плащаме...пращаме хубави, млади хора в европарламента. Ние сме затова толкова години в ДПС".

Предизборният слоган на ДПС беше "Ние залагаме на младите". Реално обаче почти всички представители на младежкото ДПС са на по-задни позиции. След отказа на Карадайъ и Пеевски, евродепутати стават Илнах Кючюк и Искра Михайлова, които и досега бяха в Брюксел. Третият евродепутат от ДПС ще е Атидже Алиева – Вели.

В отговор на въпрос дали е имало преференции за него, Пеевски отговори с въпрос: "Не сте ли го видяли?", а после все пак заяви, че най-много преференции имало за "председателя и за мен, което потвърждава и позициите ни."

"С премиера Борисов може да седне само председателят, не аз", отговори той на въпрос може ли ДПС да седне на една маса с премиера Борисов и коалиционните му партньори за нова формула на управление, каквато искат от ДПС.

Пеевски беше втори в листата на ДПС за евроизборите, но се пови едва в последните дни на кампанията и то с платена публикация в пазарджишкия вестник "Виделина". Заглавието на материала е "Жителите на Пашови и Света Петка ПОСРЕЩНАХА Делян Пеевски". Платеният материал го представя като "един от най-влиятелните хора в държавата, утвърден политик, човек, истински обичан и уважаван от своите избиратели", както и като човек, до когото "мнозина искаха да се докоснат и снимат".

mediapool.bg