Кламер БГ - Новини: Охраната на Доган: Двама уволнени, двама предупредени и двама с "мъмрене"

Охраната на Доган: Двама уволнени, двама предупредени и двама с "мъмрене"

България

|
Пон, 10 Авг 2020г. 17:35ч.
Охраната на Доган: Двама уволнени, двама предупредени и двама с "мъмрене"

Шестима служители на НСО са наказани дисциплинарно заради скандалния случай край т. нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец", когато служители на държавната охрана блъскаха съпредседателя на "Демократична България" и захвърлиха българското национално знаме.

Двама служители са дисциплинарно уволнени заради "нарушения, включително и поведение, което уронва престижа на службата", двама служители на ръководни длъжности са наказани с "предупреждение за понижаване в звание" , а други двама на по-ниски длъжности с "мъмрене", съобщиха от НСО.

Вътрешната проверка е започна два дни след случая и вече е завършена.

Първоначално НСО отказваше да съобщи дали въоръжените мъже, които изблъскаха Христо Иванов, са нейни служители, но след като скандалът не утихна, президентът Румен Радев призна, че те са представители на държавната охрана.

Случаят доведе до оставката на шефа на НСО Красимир Станчев, който бе заменен от временен началник полк. Емил Тонев.

Какво се случи в "Росенец"?

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци стигнаха с надуваема лодка до брега пред резиденцията на Доган.

На плажа обаче те бяха посрещнати от анонимни градове. Иванов бе изблъскан неколкократно във водата, въпреки че брегът е публична държавна собственост.

Скандалът се развихри допълнително покрай протестната акция на 11 юли на плажа край сарая на Доган. Тогава стана ясно, че НСО са поискали да се ограничи достъпът до Росенец и по море и въздух, след като резиденцията е недостъпна и по суша заради преградения път.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев взаимно се обвиняваха кой е отговорен за охраната на Ахмед Доган и

Делян Пеевски като и двамата твърдяха, че това не е в техните правомощия.

В крайна сметка Доган и Пеевски сами се отказаха от охраната си.

Пак без реформи

Скандалът за пореден път разкри системни проблеми в НСО, но вече серия правителства отказват да предприемат необходимите реформи.

Освен до поредната професионална смяна по върховете на НСО и свалянето на държавната охрана за Доган и Пеевски, скандалът доведе и до промени в дейността на службата.

Управляващите инициираха законови промени, които да дадат правото на шефа на службата да определя кой да бъде охраняван. Досега това ставаше от специална комисия, в която участват шефът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Това, че предоставянето на държавна охрана, ще става с акт на шефа на НСО и президента, прехвърля "горещия картоф" в президентството, но всъщност решението пак трябва да бъде съобразено с информацията от МВР и службите.

Заложеното противопоставяне може да доведе до силно напрежение в сектора на националната сигурност и в отношенията между институциите.

Преди това управляващите заложиха още повече хаос, създавайки ново охранително звено, но в рамките на МВР.

mediapool.bg