Кламер БГ - Новини: Две години по-късно делото за търговия с българско гражданство влезе в съда

Две години по-късно делото за търговия с българско гражданство влезе в съда

България

|
Пет, 25 Септ 2020г. 12:40ч.
Две години по-късно делото за търговия с българско гражданство влезе в съда

Почти две години след акцията, при която бе арестуван някогашният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, делото срещу него най-сетне влезе в съда. Заедно с него обвиняеми са и тогавашният главен секретар Красимир Томов и още двама души.

Експресно

Харалампиев е обвиняем за участие в престъпна група, както и за вземане на подкупи за издаване на удостоверения за български произход, ключов документ за успешно приключване на процедурата по даване на гражданство, понякога и експресно – в рамките на деня.

"П.Х. упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им. Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население", твърдят от прокуратурата.

Срещу Томов има три обвинения – за участие в престъпна група, търговия с влияние и пране на пари. Прокуратурата твърди, че той е държал над половин милион лева в различна валута в сейф. Той е давал инструкции как да се манипулират книжата към заявленията, смятат разследващите.

Харалампиев прекара месеци наред в ареста. Бе освободен срещу гаранция в средата на миналата година.

Ще се гръмна на площада

Акцията в ДАБЧ предизвика сериозни трусове в управляващата коалиция. Харалампиев бе номинация на ВМРО, но самата институция бе в ресора на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. Той се оправда, че не я ръководел пряко. Лидерът на ВМРО Красимир Кракачанов отрече партията му да е взимала пари чрез корупционна схема в агенцията.

"Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София", обяви той.

mediapool.bg