Кламер БГ - Новини: Два буферни паркинга при Русе и край Узунджово работят за тежкотоварния трафик

Два буферни паркинга при Русе и край Узунджово работят за тежкотоварния трафик

България

|
Пет, 27 Март 2020г. 18:26ч.
Два буферни паркинга при Русе и край Узунджово работят за тежкотоварния трафик

Заради километричните опашки по границите вече работят два буферни паркинги край Русе и хасковското село Узунджово.

Целта е да не се струпват тировете по пътищата и да блокират движението.

Буферен паркинг в Русе

Буферен паркинг за 80 автомобила разкри община Русе в четвъртък. Той се намира край булевард "България", който е задръстен от тирове.

Причината за интензивния трафик през граничния пункт е Дунав мост е, че в страните от Европа има коридори, които ограничават движението на товарни автомобили.

Освен това камионите, които се движат транзитно, могат да преминат българо-румънската граница само през пунктовете при Русе и Видин, казаха от областната управа.

За това се предвижда още един буферен паркинг за около 60 камиона да бъде готов до средата на следващата седмица в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Временният паркинг се намира в района на териториалното поделение на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Идеята е с пускането на двата буферни паркинга, да се намалят опашките от камиони по пътните платна на булевард "България" и в участъка между Русе и Мартен.

При наличието на голям брой тежкотоварни автомобили идващи от Южна България, превозните средства ще бъдат спирани в областите Стара Загора и Велико Търново, за да не се образуват километрични опашки край Русе, казаха от областната управа.

Бившето летище край Узунджово вече работи като паркинг

Временният буферен паркинг за тежкотоварния трафик на път за Турция през ГКПП "Капитан Андреево" на бившето летище "Узунджово" край Хасково вече работи, съобщиха от областната администрация.

Тази сутрин с организиран конвой са пристигнали първите 64 камиона на паркинга.

Работата по обработката на терена продължава. Вече са поставени осветителни тела, химически тоалетни, има и водоноски за нуждите на шофьорите. Осигурен е и кетъринг, има и непрекъсната охрана на паркинга.

Директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков тази сутрин също е посетил паркинга. Той съобщи, че опашката от тежкотоварни автомобили по автомагистрала "Марица" на изход към Турция вече е около 5 км.

Пропускателността на турския граничен пункт "Капъкуле" се е увеличила в резултат на проведените разговори между българските и турските ресорни министри. Така сега дневно през границата преминават около 1200 тира.

След като бъдат обработени достатъчно автомобили на ГКПП "Капитан Андреево", чакащите на буферния паркинг камиони се пропускат поетапно, съпроводени от полицейски патрули, каза Кичиков.

mediapool.bg