Кламер БГ - Новини: Данаил Кирилов става правосъден министър

Данаил Кирилов става правосъден министър

България

|
Четв, 04 Апр 2019г. 13:30ч.
Данаил Кирилов става правосъден министър

Новият правосъден министър ще бъде настоящият председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов за правосъден министър. На пресконференция в централата на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи Кирилов за поста.

Кирилов ще поеме поста от Цецка Цачева, която подаде оставка заради апартаментите на властта. Миналата седмица той отрече да са водени разговори с него да стане министър. По информация на Mediapool Кирилов не е бил фаворит в началото. И до вчера от парламентарната група на ГЕРБ твърдяха, че новият министър няма да е депутат от партията. Мотивът - в сегашното Народно събрание и без това има малко юристи.

По информация на Mediapool в началото плановете са били поста се поеме един от зам. министрите на правосъдието. На 28 март Брисов обяви, че името на новия правосъден министър ще е ясно до края на деня, защото трябвало да се направят "още някои проверки". Досега обаче име не беше обявено.

Премиерът обясни, че първата задача, която поставя на Кирилов е ремонт на антикорупционния закон, защото трябвало "да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм".

Самият Кирилов също говори пред журналисти. "Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм", каза той.

За него номинацията била "сериозно предизвикателство", защото министерството било тежко. По думите му това, че няма да е депутат нямало да се отрази негативно на парламентарната група на ГЕРБ. Не знаел и кой ще стане новият председател на правната комисия.

БСП: Номинацията е скандална, граничи с провокация

Според БСП "номинацията на Кирилов е лоша новина". Решението било скандално и граничело с "провокация на общественото мнение и юридическата общност".

"Сякаш Борисов се опитва да теста докъде може да стигне, но търпението е изчерпано", каза депутатът от БСП Крум Зарков.

По думите му Кирилов не може да бъде гарант за правосъдна реформа, освен това е демонстрирал лоши практики в законодателството, нарушавал е правилника на парламента и се вкарвал "в бутафорни ситуации".

От ДПС също решиха да припомнят за законите, които е предлагал Кирилов. "Всеки негов законопроект в парламента създаваше проблеми, дано в Министерство на правосъдието не е така", каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

"Обединени патриоти" харесаха Кирилов за правосъден министър, но се притесниха за правната комисия

"Кирилов е един от хората, които най-добре са запознати с българското законодателство (...) Когато той трябва да работи, виждам как понякога му се налага и работи по 24 часа и не се отказва", каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

Ангелов обясни, че не е трябвало да има съгласуване между коалиционните партньори за номинацията, защото така било записа но в споразумението на управляващите. Всяка партия имала право да прави промени в рамките на квотата си. "ГЕРБ има право да номинира министър на правосъдието. Друг въпрос е дали ще бъде избран. Нали така", каза още Ангелов.

От "Атака" бяха категорични, че ще подкрепят предложението, а новият пост щял да позволи на Кирилов "да разгърне и използва потенциала, който е набрал в опита си в Народното събрание".

От сидеровата партия обаче са притеснени, че с тази рокада се "отваря труден фронт за приемника на Кирилов в правна комисия". "Правна комисия е един малък парламент. През тази комисия минава огромното число, огромният брой актове, които се приемат в пленарна зала. Там получават своя основен вид. Мястото на председател на комисията е изключително тежко, отговорно. Изборът на председател на комисията също е отговорен акт", каза Явор Нотев и добави, че това не било проблем на Кирилов.

Валери Симеонов също обяви, че "няма кой да замени Кирилов в правната комисия". „Имам много високо мнение за професионалните качества на Кирилов. Започвам да придобивам много лошо мнение за нивото и потенциала, който остава в Народното събрание. То не трябва да бъде подценявано. Без Данаил Кирилов тази правна комисия не мисля, че ще има професионалния капацитет, какъвто имаше до момента“, каза той.

"Воля" пък вероятно щели да подкрепят кандидатурата на Кирилов за министър. Не можели обаче можели "авансово" да кажат дали е "добър или лош за позицията".

Според ВМРО, които са в управлението, Кирилов щял да бъде добър министър на правосъдието.

mediapool.bg