Кламер БГ - Новини: Данаил Кирилов: Ще подам оставка при лош резултат от доклада на ЕК

Данаил Кирилов: Ще подам оставка при лош резултат от доклада на ЕК

България

|
Четв, 10 Окт 2019г. 12:51ч.
Данаил Кирилов: Ще подам оставка при лош резултат от доклада на ЕК

Правосъдният министър Данаил Кирилов потвърди, че ще си подаде оставката при негативен резултат в последния доклад на комисията “Юнкер“ за България.

"Поддържам си заявлението, така, както съм го направил пред еврокомисаря Вера Йоурова. По този въпрос не можете да имате колебания, (трябва) да сте напълно спокойни, да сте сигурни в този факт. Чакаме да видим какво ще стане", коментира Кирилов пред Mediapool.

В средата на юни, по време на среща с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, правосъдният министър даде изненадващ обет: "Ако не отпадне мониторингът, ще представя оставката си като министър на правосъдието". Тогава Кирилов каза, че получил уверение от Йоурова как България "има много сериозен напредък и има шанс" за отпадане на мониторинга. Тя обаче се съмнявала дали това може да се случи до края на мандата на комисията "Юнкер" заради малкото оставащо време.

Мандатът на настоящата ЕК изтича на 31 октомври и очакванията са дотогава тя да излезе с доклади за напредъка на България и Румъния в борбата с корупцията и върховенството на закона. Това, което може да направи Европейската комисия, е да препоръча снемане на наблюдението върху двете държави, но не може да го премахне сама.

Механизмът за сътрудничество и проверка е част от договорите за присъединяване на двете балкански страни към ЕС и може да падне само със санкцията на Европейския съвет.

Дори и да се стигне до такова решение, настоящият мониторинг просто ще бъде заменен с друг. Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за въвеждане на общо наблюдение за върховенството на закона и свободата на медиите, който да обхване всички страни от ЕС. Целта е да се засили натиска върху Полша и Унгария, но в същото време да не се изпускат от контрол Румъния и България. Бъдещият мониторинг може да бъде обвързан и с достъпа до европейско финансиране, както предложи настоящата ЕК.

"Гледам нищо да не очаквам (преди доклада), а до финала да свършим максимално много работа. Всякакви сигнали има (от и до Брюксел). Много хора работят против падането на мониторинга. С всички средства работят. И аз очаквам с интерес какво ще е окончателното политическото решение по този въпрос", коментира Данаил Кирилов пред Mediapool.

За 12 години Европейската комисия така и не видя в България необратими успехи в борбата с корупцията по високите етажи на властта и създаване на независимо правосъдие. Преди три години група европейски прокурори пристигнаха в София, за да извършат външна оценка на българската прокуратурата. Една от най-важните им препоръки бе да се премахне пълната безконтролност и безотчетност на главния прокурор. България и досега не е решила този въпрос. Данаил Кирилов предложи по-рано тази година специална процедура за разследването и отстраняването на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, но тя бе подложена на много критики.

По отношение на върховните съдии има съмнения, че процедурата ще доведе до създаване на зависимости, а по отношение на главния прокурор тя изглежда напълно безсмислена. Кирилов предлага главният прокурор да бъде разследван от неговите подчинени прокурори, което няма да промени нищо.

Политическият факт обаче е, че една от целите на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е наблюдението върху България и Румъния да бъде премахнато до края на неговия мандат на 31 октомври. Тази цел бе определена лично от него, когато пое председателския пост в Европейската комисия. Председателят бе изразил преди време надежда, че целта му е постижима заради "моя приятел Бойко".

В сряда еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова коментира пред Euractiv, че България е свършила много през последните месеци, но се дистанцира от решението за мониторинга. Тя не знае кога докладите за България и Румъния ще бъдат публикувани, нито какво ще е заключението по тях, което е прецедент. Евентуалното падане на мониторинга за България не се ползва с подкрепа от част от Европейската комисия, включително от екипа на Йоурова.

mediapool.bg