Кламер БГ - Новини: Да защитим демокрацията, ден 11

Да защитим демокрацията, ден 11

България

|
Пон, 20 Юли 2020г. 10:24ч.
Да защитим демокрацията, ден 11

За единайсти пореден ден хиляди граждани се събраха в центъра на София с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Сборният пункт на днешния протест отново бе фонтана пред президентството. Протестът е насрочен за между 19 и 22 часа.

"Няма да спрем нито за ден. Докото не изметем тази престъпна шайка! Искаме Борисов и Гешев вън, свикване на ВНС и електронно гласуване. Ставаме все повече и краят на мутрите се вижда!", написаха по-рано във Фейсбук организаторите на протеста, известни като "Отровното трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

Тази вечер на протеста има много млади хора, семейства с малки деца, велосипедисти. Мнозина носят българския флаг. Скандират "Оставка". Чуват се освирквания, тромби, тъпани.

Засилено е полицейското присъствие в района, особено пред сградата на Министерския съвет.

От снощи за понеделник бе обявена нова стратегия за действие. В 7 часа, преди дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, пред парламента ще се събере протест. Той трябва да премине в общонационална стачка, която "ще пречи" ефективно на властта. Планира се освен парламентът да бъдат блокирани и съдебните палати в страната. Тече организация всички желаещи от страната да пристигнат в София или да блокират общински сгради и публична собственост - жп гари и шосета.

В неделя пред БНР проф. Велислав Минеков заяви, че "разходките по паветата са безполезни", тъй като "са и успокоителни за управляващите и за главния прокурор" и "затова трябва да се поема нова посока".

"От утре става малко по-сложно, но ще ги изгоним", заяви от трибуната на протеста тази вечер проф. Минеков и предложи на множеството да носят със себе си плодове. "Ще стреляме с овча и говежда тор", добави той.

За мирни, но непоколебими действия, призоваха млади хора на протеста. От трибуна младежи поискаха достойно бъдеще в родината си, а дете каза, че иска да порасне не в Англия или Германия, а в България. Тук сме, за да си отвоюваме държавата, заяви режисьорът Петър Крумов. Ние излизаме, защото сме отвратени, искаме справедлива държава и справедлив съд, каза той.

Пред множеството говори и Цветелина Цветкова, за която стана известно, че е унижавана от полицаи на протеста преди дни. Тя заяви, че не я е страх и окуражи младите хора да се борят.

Адвокат Николай Хаджигенов прочете декларация до чуждите посолства у нас, в която се заявява, че протестиращите се разграничават от изявленията и действията на премиера Бойко Борисов в Брюксел. В писмото заявяват, че в страната се очертава трайна тенденция на незачитане на основните граждански права и свободи, на гражданите им е писнало от корупцията и няма повече да я търпят.

"Остро осъждаме демонстрацията на авторитарност, безнаказаност и незачитане на закона и морала от хората, които са призвани да ги прилагат и пазят. В изтекъл запис министър-председателят на Република България окачествява свои колеги - премиери на европейски държави, с най-обидни определения. Истинността на същия запис не беше отречена. До този момент, главният прокурор не дава адекватно обяснение и експертиза на гражданите. Това е поредното доказателство за разрухата в съдебната система и превземането й от човек, предложен на този пост от нелегитимни, но мощни финансови кръгове. За нас, като граждани на Европа, това е абсолютно неприемливо поведение, което ни унизява и от което се срамуваме", се казва в декларацията.

"Отново липсват каквито и да е действия на прокуратурата, след оказано брутално насилие и унижение над мирно протестиращи български граждани", се посочва в документа.

Време е за извънредни парламентарни избори, заяви Хаджигенов. По думите му, за да има смисъл от протестите, трябва да се проведат честни и прозрачни избори, чрез електронно гласуване или по пощата, както и да има камери в избирателните секции.

Организаторите призоваха гражданите към масови протестни действия утре в 7:00 ч. сутринта - пред парламента в София и пред обществени сгради и пътища в цялата страна. Инструкции ще бъдат публикувани в социалните мрежи.

От СДВР втвърдиха тона към протестиращите

Също в неделя преди началото на протеста СДВР призова протестиращите да не се поддават на провокации. На пресконференция Антон Златанов, заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, заяви, че протестът трябва да се запази мирен и в границите на законодателството.

Имайки предвид очевидно призивите за гражданско неподчинение, той каза, че институциите трябва да бъдат оставени да работят, въпреки протестите. Предприели сме необходимите мерки по опазване на обществения ред, каза още Златанов.

Той призова организаторите на протеста да започнат да заявяват мероприятията в Столичната община, какъвто е редът. Те трябва да бъдат с продължителност до светлата част на деня - до 22.00 ч. Също така, предварително трябва да бъдат обявени местата, където ще има митинги, и маршрутите на шествията, добави Златанов.

"В града, освен протестиращите, има огромен брой и други граждани, които желаят да отидат на работа, желаят да се приберат в домовете си, при семействата си. Независимо от техните политически пристрастия, те също имат права", каза Златанов. По думите му, безразборното блокиране на кръстовищата и на маршрути на градския транспорт нарушават правата на останалите, които не протестират.

При протестните действия вчера не бяха допуснати нарушения на реда. Задържана е млада жена, носила демонстративно газово оръжие, съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи. Тя е отведена в столично районно управление.

mediapool.bg