Кламер БГ - Новини: ДПС подкрепя ГЕРБ за комисия за разследване на прехода, Пеевски я предложил

ДПС подкрепя ГЕРБ за комисия за разследване на прехода, Пеевски я предложил

България

|
Ср, 10 Юни 2020г. 15:32ч.
ДПС подкрепя ГЕРБ за комисия за разследване на прехода, Пеевски я предложил

ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ за временна парламентарна комисия, която да разследва прехода. Управляващата партия лансира преди ден такава идея в отговор на поисканата от БСП комисия, която да се занимае с изнесените от хазартния бос Васил Божков твърдения за корупция в сегашното правителство.

"Току-що говорих с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза, че партията ще подкрепи създаването на анкетна комисия за разследване на прехода. Още повече, че тази идея преди известно време беше предложена от нашия колега Делян Пеевски", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев пред пред "Телеграф медиа", която е собственост на Пеевски. Думите на Цонев са цитирани от пресцентъра на партията.

По думите на Цонев "тук нещата стават както с ДДС-то" - при гласуването на окончателните промени в закона ГЕРБ подкрепиха не само искането на лидера си Бойко Борисов за 9% ДДС за ресторантьорите и книгите, но и предложението на Пеевски да се намали по същия начин ставката за памперсите и детските храни.

"Някои наши предложения след време ГЕРБ ги осмислят и ги намират за правилни и точни. Ние нямаме проблем. Смятаме, че доколкото има висок обществен интерес по темата за прехода, нужна е такава анкетна комисия, разбира се, с ясното съзнание, че това е твърде сложна и тежка задача, че това е период от време от почти 30 години", каза още Цонев.

Заявката на ГЕРБ е бъдещата комисия да изследва "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход".

Според ДПС пък трябва да се види генезисът на "някои съмнителни богатства, генезисът на някои процеси, от които българското обществото още не може да се освободи".

"Митове ли са червените куфарчета например, как се случи така че в обществото има въпроси относно събитията през 90-те години, икономическите събития, в това число раздържавяването на икономиката и фалита на банковата система и много други въпроси, на които обществото очаква отговор. Една такава анкетна комисия няма да дублира работата на правораздавателните органи, тя по-скоро би имала задачата да направи експертно-икономически и политически анализ", казва Йордан Цонев.

Отказът на ГЕРБ да проучат конкретните твърдения на обвиняемия хазартен бос Васил Божков за десетки милиони подкупи към премиера Бойко Борисов и други висши представители на властта, съвпада с позицията на главния прокурор Иван Гешев, че тези разкрития са просто защитна стратегия на укриващия се от правосъдието олигарх. В същото време Гешев се захвана с мащабна проверка на цялата приватизация, което се оказва в пълен синхрон с идеята на Пеевски за парламентарно разследване на прехода, каквото в крайна сметка поиска ГЕРБ, за да удави твърденията на Божков.

Единомислието между ДПС и ГЕРБ за подобна анкетна комисия съвпадна с поредното обвинение на "Обединени патриоти", че партньорите им от ГЕРБ всъщност не управляват с тях, а с ДПС, след като се отметнаха от подкрепата си за създаването на доброволни отряди към МВР.

mediapool.bg