Кламер БГ - Новини: ДБ настоява Народното събрание незабавно да поднови редовните си заседания

ДБ настоява Народното събрание незабавно да поднови редовните си заседания

България

|
Пет, 27 Март 2020г. 13:03ч.
ДБ настоява Народното събрание незабавно да поднови редовните си заседания

Извънпарламентарното обединение "Демократична България" (ДБ) настоява незабавно да бъде възстановена работата на парламента, след като преди ден депутатите спряха редовните си заседания и решиха да се събират само при необходимост.

"След въвеждането на извънредно положение, наред с безспорно необходимите и обществено подкрепени мерки, управляващите започнаха да предприемат и ред стъпки, които ерозират и без това отслабения правов и демократичен ред в страната. Връх в това отношение е фактическото прекратяване на работата на парламента. На практика, мнозинството превръща Народното събрание в придатък към "щаба", се посочва в позиция на ДБ.

Според обединението вместо да бъде върховен представителен и контролен орган, парламентът се свежда до мълчалив гумен печат. "Това е изключително опасно в условията на обявено извънредно положение, ограничаване на граждански права, стигащо до заявки за суспендиране на Европейската конвенция за правата на човека, приспиване на съдебната власт, планиране на големи извънредни разходи и пр. Практически, в страната остават да действат единствено органите на изпълнителната власт и прокуратурата", пише още в позицията.

От ДБ подчертават, че общественото доверие е крехко и управляващите разполагат с подкрепа единствено за мерки, които са конкретно необходими за преодоляване на пандемията и нейните непосредствени последици. "Обществото не се е съгласявало с установяване на режим на управление с декрети, издавани от изпълнителната власт и неясни щабове и съвети, без гаранции за правомерност, прозрачност и отчетност", добавят "Да, България", ДСБ и "Зелено движение".

За да се възстанови работата на парламета, те предлагат да се въведат необходимите нормативни и технологични мерки за неприсъствена работа на народните представители, но при пълни гаранции за прозрачност и обществено участие.

Обединението настоява Народното събрание да приемане законодателни промени, които да позволят и след 13 април да продължат да се прилагат мерките срещу разпространението на коронавируса. Идеята им е ограниченията да продължат да се прилагат на основата на редовното законодателство и да не се налага удължаване на извънредното положение. "Демократична България" подготвя и законодателни промени в тази насока.

ДБ призовава още всички извънредни харчове на обществени средства да се правят прозрачно и да се отчитат. Предлагат всички разходи над 200 000 лева да бъдат одобрявани с постановление на Министерски съвет, а изпълнението на всички финансови мерки, включително от страна на Българската банка за развитие, да бъде отчитано ежеседмично в парламента.

Трите партии настояват още управляващите изрично да се откажат от всякакви действия, насочени към дерогиране прилагането на Европейската конвенция за правата на човека и утвърждаване на пълноценното й прилагане.

"Припомняме, че правова държава означава управление на правото и на законите, а не чрез произволни декрети на изпълнителната власт. Отстояването на нормалната парламентарна дейност, прилагането на редовно законодателство и зачитането на Конвенцията за правата на човека са важни гаранции, че всички необходими ограничителни мерки ще бъдат основани на закона, пропорционални на легитимна цел и обосновани от ясна за обществото необходимост. Само при тези условия те могат да бъдат истински ефективни и обединяващи обществото в споделена воля за преодоляване на кризата", се посочва в позицията.

От "Демократична България" добавят, че България трябва да прилага решителни противоепидемични, социални и икономически мерки. Признават, че необходимостта от извънредните мерки "вероятно ще продължи по-дълго, отколкото ни се иска". "И точно затова, то трябва да се прави без да се отказваме от своите демократични и правови завоевания. Нещо повече, убедени сме, че ако управляващите продължат със своя антидемократичен уклон, това ще разруши обществения консенсус за прилагане на необходимите противоепидемични мерки и може да има изключително опасно въздействие върху волята за преодоляване на кризата", смятат от ДБ.

mediapool.bg