Кламер БГ - Новини: Гърция спря движението на камиони през "Кулата" заради снега

Гърция спря движението на камиони през "Кулата" заради снега

България

|
Съб, 05 Ян 2019г. 18:43ч.
Гърция спря движението на камиони през "Кулата" заради снега

Гръцките власти спряха пропускането на товарни автомобили през ГКПП "Кулата-Промахон" поради силния снеговалеж, съобщи БНР. Ограничението е въведено в събота сутринта.

За леките автомобили се изискват вериги. Ако колите нямат такива, те се пропускат през границата, но биват спирани в района на Серес, който се намира на 23 км след границата.

Опашката пред граничния пункт е над километър. От 10.00 часа в събота гръцките власти не допускат преминаването през ГКПП "Илинден" на товарни и леки автомобили без вериги за сняг на гръцка територия.

Заради снеговалежи и заледявания в Гърция има блокирани пътища. Летището в Солун е затворено.

Заради обилните снеговалежи на целия полуостров Халкидики е обявено извънредно положение. Гърцките власти призовават живеещите на полуострова да избягват пътуванията, ако е възможно.

По пътищата в цялата провинция Македония движението се осъществява само с вериги. В Солун

градският транспорт е спрян заради екстремната обстановка.

За почистване на пътищата в провинцията са използани над 3500 тона сол и са извадени над 100 снегопочистващи машини.

В Смолянска област в България също са въведени ограничения за движение през планинските проходи Превала и Печинско. Преминаващите през двата прохода автомобили над 12 тона трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета, а през Печинско колите над 3.5 тона да са задължително с вериги.

mediapool.bg