Кламер БГ - Новини: Група от осем души отива на съд за телефонни измами

Група от осем души отива на съд за телефонни измами

България

|
Вт, 28 Апр 2020г. 17:12ч.
Група от осем души отива на съд за телефонни измами

Специализираната прокуратура внесе в съда дело срещу група от осем души за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на български граждани от територията на Румъния.

Повечето от тях са от град Левски и бяха задържани на 30 август миналата година. Държавното обвинение твърди, че групата е била създадена през януари 2018 г. от баща и син - Д.С. и В.С. Те са имали предишни осъждания за телефонни измами.

Срещу двамата има данни, че подбрали останалите участници в групата сред своите роднини и приятели. На всеки от тях са възложили определени функции, според уменията им.

"Основна роля имали т.нар. "въртачи" или "ревачи", способни да въвеждат в заблуждение възрастни хора, поставяйки ги в различни измамни сценарии и убеждавайки ги (уж с благородна цел) да предоставят на измамниците всичките си пари и ценности. Други изпълнявали ролята на куриери или мулета, които ръководителите набирали по обяви в интернет за търсене на работа или продажба на автомобили. Трети отговаряли за контролиране на мулетата", се казва в съобщението на прокуратурата.

За по-голяма конспиративност, част от дейността на групата била изнесена в Румъния и били използвани телефони и СИМ-карти на румънски мобилни оператори. Финансирането на участниците зад граница осигурявал ръководителят на групата Д.С. Той организирал транспорта и настаняването им в хостели и апартаменти в Румъния, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Най-честата и успешна схема за измама включвала обаждане от "лекар" за пострадал близък и необходимост от средства за лечението му. Следвал разговор със "служител на МВР", който предупреждавал потенциалната жертва, че е обект на телефонна измама и трябва да съдейства на полицията за залавяне на престъпниите.

От жертвата се искало да предаде исканите от измамниците средства, които впоследствие ще бъдат върнати. Обектите на измама получавали указания кога и къде да оставят парите. За година и половина участниците в групата убедили възрастни хора от София, Габрово и Разград да им предадат над 34 000 лева.

Шестима от предадените на съд са в ареста, един е под домашен арест, а един с парична гаранция от 10 000 лв.

mediapool.bg