Кламер БГ - Новини: Една трета от страната е в грипна епидемия, 674 училища са във ваканция

Една трета от страната е в грипна епидемия, 674 училища са във ваканция

България

|
Пон, 27 Ян 2020г. 17:07ч.
Една трета от страната е в грипна епидемия, 674 училища са във ваканция

В момента около 1/3 от областите в страната са изцяло или частично в грипна епидемия. Заболеваемостта от грип в страната през миналата седмица е достигнала 227 на 10 000 души, което е близо до епидемичните стойности, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му до обявяването на национална грипна епидемия може и да не се стигне. "Може да има национална епидемия, но е малко вероятно, поради простата причина, че поради голямата динамика областите, които първи влязоха в епидемия, вероятно първи ще излязат и няма да има такава седмица, в която всички области да са в епидемия. А и обявяването на национална грипна епидемия не променя нищо, защото при нея не се прилагат никакви различни нови мерки", заяви той.

Тази зима циркулират два щама - H1N1 (свински грип) и H3N2 ("Канзас"), като последният започва да доминира през последните две седмици. По данни от последната седмица 88 са положителните проби за H3N2, а 51 за H1N1 от общо 277 изследвани.

Най-засегнати от грипа този сезон са децата от 5 до 14 години, което по думите на Кунчев е обяснимо, тъй като възрастните имат изграден имунитет към вече циркулирал вирус с подобна генетична характеристика на H3N2. Това кара възрастните или да не се разболяват или да прекарват грипа много по-леко. Щамът съвпада и със състава на ваксините на пазара. "Надяваме се, че и това оказва някакво влияние, макар че със 120 000 дозиняма как да обърнем ситуацията", коментира Кунчев.

Досега е известно за 5 смъртни случая в следствие на усложнения от грипа.

В областите с грипна епидемия се спират плановите операции и свижданията в лечебните заведения, детските и женските консултации, както и профилактични прегледи при общопрактикуващуте лекари. Спира извършването на имунизации и реимунизации.

Над 670 училища в грипна ваканция

Същевременно се увеличава и броят на училищата в грипна ваканция. В понеделник бе преустановен учебният процес в 674 училища в страната, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

От 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост е преустановен учебният процес във всички 273 училища в София-град. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок.

От днес до 4 февруари поради висока заболеваемост е преустановен учебният процес във всички училища в област Благоевград. В област Ямбол е обявена грипна ваканция от днес до 4 февруари. В грипна ваканция излизат от вторник и учениците от Пловдив.

Училищата в София-област също ще излязат във ваканция от утре, 28 януари до 4 февруари, включително.

В област Перник грипната ваканция ще започне утре и ще продължи до 4 февруари.

Шест училища в област Велико Търново преустановяват учебния си процес - в общините Павликени и Сухиндол. Там няма да има занятия от 27 до 29 януари.

В област Ловеч 7 училища ще преустановят учебния процес от 27 до 31 януари.

Учениците във всички 32 училища в област Габрово няма да учат от 27 до 31 януари, а в област Кюстендил днес грипната ваканция приключва.

В област Кърджали учебният процес ще бъде преустановен от днес до 2 февруари, а в област Монтана - до 29 януари.

mediapool.bg