Кламер БГ - Новини: Граждански организации: Реформата е имитация, Данаил Кирилов да си ходи

Граждански организации: Реформата е имитация, Данаил Кирилов да си ходи

България

|
Пет, 13 Дек 2019г. 15:54ч.
Граждански организации: Реформата е имитация, Данаил Кирилов да си ходи

Предложената от правителството съдебна реформа е имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия. Това се казва в общо отворено писмо на шест специализирани организации в областта на върховенството на закона – "Антикорупционен фонд", "Български адвокати за правата на човека", "Български институт за правни инициативи", "Български хелзинкски комитет", Фондация "Институт за пазарна икономика" и "Програма достъп до информация". Те настояват за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Организациите искат от премиера Бойко Борисов да инициира съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда и отчетността на главния прокурор. Те напомнят, че България трябва да изпълни препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона в страната.

В края на миналата седмица българското правителство излезе с проект за създаване на фигурата на "независим" главен прокурор, който да може да разследва недосегаемия в момента главен прокурор. Управляващите игнорираха напълно препоръките на Венецианската комисия за провеждане на цялостна институционална реформа, за да създадат ефективен механизъм за отчетност на главния прокурор.

Министерският съвет игнорира и правния съвет на Венецианската, че първо трябва да се иска тълкуване на конституцията.

Гражданските организации казват, че предложеният от правосъдния министър законопроект е не просто "правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект".

Тук се има предвид предишното намерение на правосъдния министър да направи специална процедура за съдене и наказване на шефовете на върховните съдилища. Венецианската комисия обяви това за опасно и Данаил Кирилов се отказа от това.

Шестте организации припомнят, че Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)

"По-рано тази година изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние", се казва в отвореното писмо.

mediapool.bg