Кламер БГ - Новини: Горанов бил разпитан по делото срещу Божков

Горанов бил разпитан по делото срещу Божков

България

|
Съб, 30 Май 2020г. 15:47ч.
Горанов бил разпитан по делото срещу Божков

По наказателното производство срещу хазартния бос Васил Божков са разпитани няколко министри, включително и финансовия министър Владислав Горанов, обяви в събота прокурор Ангел Кънев.

Разпитвани са и заместник-министри, председатели на държавни комисии и агенции, уточни той.

Кънев уточни, че свидетелят Горанов бил разпитан изключително подробно лично от него по това наказателно производство. Това се е случило в началото на май.

Събират се доказателства изключително интензивно. Проверяват се всички изложени от обвиняемия Божков и останалите обвиняеми факти и обстоятелства, каза още наблюдаващият делото срещу Божков прокурорът.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че не се притесняват да повдигнат обвинения на действащи министри. Ако бъде преценено, Горанов може да бъде разпитан отново.

Прокуратурата повдигна общо 18 обвинения на Васил Божков, част от които са за ръководенето на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. По едно от делата основната линия на работа е за данъчни престъпления, свързани с хазартната дейност, кадруване в Комисята по хазарта и др.

В средата на месеца Божков пусна два скрийншота от разговори с контакт, отговарящ на имената на финансовия министър Владислав Горанов.

В публикуваните есемеси се обсъжда Държавната комисия по хазарта (ДХК), която би трябвало да контролира хазартния бизнес на Божков. От разговора му с "Vladi Goranov" обаче личи, че бизнесменът може във всеки един момент да се оплаче от действията на чиновниците на министъра и да търси съдействие.

mediapool.bg