Кламер БГ - Новини: Година по-късно: Медицинските сестри подновяват протестите си от 1 март

Година по-късно: Медицинските сестри подновяват протестите си от 1 март

България

|
Ср, 19 Фев 2020г. 14:46ч.
Година по-късно: Медицинските сестри подновяват протестите си от 1 март

Година след първия си протест за по-достойни заплати и условия на труд медицински сестри отново ще излязат на 1 март на шествие заради неизпълнени от страна на здравните власти обещания. Лидерката на Синдиката на медицинските сестри Мая Илиева каза пред Mediapоol, че все още има места където основните заплати не са достигнали обещаните 950 лева, което трябваше да се случи от 1 януари.

Освен това сестрите се опасяват, че частните болници ще бъдат изключени от методиката, която задължава лечебните заведения да разпределят не по-малко от 50% от приходите си от НЗОК за възнаграждения и те да са в съотношение 1 към 1.6 между сестра и лекар. От НЗОК обаче уточниха пред Mediapool, че текстът в НРД не прави разграничение между различните лечебни заведения, важи за всички и когато болниците сключат договор с фонда, трябва да се съобразяват с това разпределение. Според текста в НРД изключение ще се допуска само с разрешение на здравния министър след мотивирано искане от директора на болницата.

Въпросът със заплатите обаче продължава да остава нерешен в много болници. "На много места не са достигнати 950 лева основна заплата. Например в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив не са достигнати. Онзи ден бяхме там на среща и колегите казаха, че са на 700 лева основна заплата. В някои от областните болници, където здравният министър е приницпал са достигнати, но не навсякъде. Например в Сливен също не са достигнати, във Враца, Видин също не са достигнати. Едно от местата, където са достигнати е Карлово, но там колегите си ги извоюваха с колективни оставки и се оказа, че има пари и в общинските болници", каза Илиева.

Протестът на 1 март ще започне пред болница "Пирогов" и ще продължи с шествие към Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. Болница "Пирогов" е избрана за начало на протеста заради наложено дисциплинарно наказание "забележка" на една от протестиращите сестри.

"След последния протест на 15 декември, на който медицинските специалисти бяхме пред Министерския съвет, една от колежките, която работи в "Пирогов" беше сложила плакат "И "Пирогов" е тук", за което беше наказана дисциплинарно със забележка. Ние считаме, че това наказание е неправомерно, защото всеки може да протестира и не смятаме, че е уронила престижа на лечебното заведение", каза Илиева. Версията на "Пирогов" обаче е, че наказанието не е наложено заради участието в протеста, а защото въпросната сестра не е упълномощена да представлява лечебното заведение и да се изявява от името на цялата болница. Иначе "Пирогов" е сред болниците, които покриват заложените в колективния трудов договор размери на основните заплати, спазва и съотношението в заплатите между лекари и сестри.

След 1 март протестът на сестрите остава безсрочен и ще продължи с палатки пред МЗ с вече познатите искания: за две минимални работни заплати, без търговсик дружества в здравеопазването и по-добри условия на труд.

"Като цяло по-голямата част от исканията ни не бяха изпълнени – и по отношение на заплатите, и по отношение на нощния труд, както и приемането на Закона за съсловните организации", каза Илиева.

Тя обясни, че сестрите не случайно настояват за по-високи основни заплати, тъй като допълнителното материално стимулиране по клинични при тях е непостоянна величина. "Лекарите не разчитат на основната заплата, те имат и допълнително материално стимулиране, и право на частна практика", коментира тя.

"Не искам моята заплата да зависи от броя на преминалите пациенти, както е в момента със статута на болниците като търговски дружества. Ние не сме на норма. Аз съм си на работното място и имам квалификация. Все едно на шофьора да му плащат според това дали вози 2 или 30 души в автобуса или на пожарникарите според броя пожари", каза Илиева и посочи, че ако това не се промени, до няколко години системата тотално ще се оголи откъм кадри, защото много от колежките й са пред пенсия.

mediapool.bg