Кламер БГ - Новини: Главният редактор на Клуб Z осъди "Блиц" и "Пик"

Главният редактор на Клуб Z осъди "Блиц" и "Пик"

България

|
Пет, 24 Ян 2020г. 15:10ч.
Главният редактор на Клуб Z осъди "Блиц" и "Пик"

Главният редактор на Клуб Z Светлана Джамджиева е осъдила сайтовете "Блиц" и "Пик" заради обидни и клеветящи я публикации, уронващи доброто ѝ име, съобщи изданието на Джамджиева.

Двете издания трябва да ѝ заплатят по 10 000 лева плюс законните лихви от 2016 г., когато са направени публикациите, както и разноските по делото. Става въпрос за публикация в "Блиц", която после е препечатана от hashtag.bg и "Пик". Собствениците на "Хаштаг" са сключили извънсъдебно споразумение и са платили обезщетение още преди две години.

"Блиц" и "Пик" обаче са осъдени на две инстанции. Софийският градски съд е потвърдил решението на районния, че публикациите са нанесли неимуществени вреди на Джамджиева, включително здравословни такива. Изданията се оправдали, че просто са използвали "цветист език", което не било наказуемо, то това било определено от съда като несъстоятелно.

По време на делото нито един от свидетелите на двата сайта не можал да докаже обидните им твърдения. Клуб Z съобщава, че в рамките на делото е направено признание пред съда, че работещите в осъдените издания нямат практика да проверяват достоверността на публикуваната "информация", което не отговаря на никакви журналистически стандарти.

"Не подминавайте подобни публикации. Освен, че клеветите и обидите им нараняват, те шокират и наскърбяват близките, приятелите и колегите ни. Не бива да им позволяваме това. Съдете ги! Не им позволявайте да развиват чувство за безнаказаност. Тези т.нар. медии може да ги заболи, само ако им бръкнеш в джоба“, коментира Светлана Джамджиева, цитирана от Клуб Z.

mediapool.bg