Кламер БГ - Новини: Главният прокурор предвижда рязко увеличение на престъпността

Главният прокурор предвижда рязко увеличение на престъпността

България

|
Пон, 23 Март 2020г. 13:15ч.
Главният прокурор предвижда рязко увеличение на престъпността

От началото на годината властите отчитат спад на битовата престъпност, но това ще се промени. Това коментира главният прокурор Иван Гешев в интервю за "24 часа".

"Може да се стигне до бум на битовата престъпност. Готвим се и за такъв вариант. Точно затова са важни приетите възможности в Закона за извънредното положение за подпомагане на органите на МВР", казва Гешев.

Допреди няколко седмици главният прокурор обикаляше цялата страна, срещаше се с обикновени граждани и обясняваше как ще изкорени битовата престъпност до края на годината.

В отговор на въпрос за "позабравените обвиняеми и подсъдимите олигарси", той казва, че държавното обвинение "работи активно по всички дела", но е "трудно, защото приоритетите се промениха рязко".

"Трябва и сме направили организация, която да позволи да защитим живота и здравето на служителите и магистратите в прокуратурата, но и да продължим да работим", коментира Гешев. Той отново обясни, че екстрадицията на Васил Божков е изцяло в ръцете на ОАЕ, защото българската прокуратура си е свършила работата.

Голяма част от интервюто на Гешев бе обща критика на политическата реакция към кризата с коронавируса. Той критикува българските политици, държавите от Западна Европа, Иво Прокопиев и Цветан Василев.

"Сега е моментът да се обединим и покажем най-добрите си качества като народ. Стотици хиляди са загивали за България по фронтовете или от глад и болести, но въпреки това сме възстановили държавата си. Сега не сме в такава ситуация, но кризата е пред вратата ни и се надявам да не сме закъснели. Това е отговорност на политиците и ги призовах да действат незабавно. Някои от тях не са осъзнали, че светът вече е друг и продължават все едно нищо не се е случило.", каза Гешев.

Според него държавата трябва да се подготви за възможно най-негативните сценарии, за да се спасят възможно най-много хора.

"Това не направиха и допуснаха грешка според мен повечето европейски държави и техните лидери. Твърде много страх от политически и икономически последствия. Имаме късмета да сме след Италия и трябва да използваме всяка минута, за да се подготвим за това, което виждаме там, в Испания и в други държави от ЕС. Мисля, че почва да се осъзнава, но ме ядосва бавната и страхлива реакция. Защото всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот", каза Гешев.

Той обяснява как подсъдимият (Иво) Прокопиев говорел само за икономиката и цинично обяснявал как щели да починат "няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора с различни други заболявания". В отговор на въпрос дали не се изказва твърде много по време на здравната криза, Гешев обяснява, че "всеки един от нас трябва да е активен в кризата".

"Всеки трябва да помогне с каквото може. Ще се справим само заедно, а не поотделно. Прокуратурата действа в рамките на своята компетентност – надзор за законност и наказателно преследване на лица, осъществили състави на престъпления по Наказателния кодекс (НК). Включително за такива, поставящи в риск здравето и живота на българите. Това правим и в момента. Ние сме длъжни да го правим активно, вече казах защо", обясни той.

Гешев коментира, че всеки в прокуратурата дава всичко от себе си, но кръгът на "подсъдимия Прокопиев, Цветан Василев и други подсъдими и обвиняеми" не спирали да атакуватръководената от него институция. .

"Виждам как колегите от МВР, РЗИ и други контролни органи дават всичко от себе си. Някои не са спали сигурно от месец. Затова призовах да бъдат подкрепени, включително и финансово. Те също са на първа линия. Мнозинството българи също приеха изключително отговорно първоначалните препоръки и спазват предписанията. Те са най-ощетени, защото заради шепа нарушители търпят повече ограничения, а накрая може да се окажат и потърпевши", казва Гешев.

Той обяснява, че вече има образувани десетки наказателни производства за нарушаване на карантирата в цялата страна и вярва, че скоро ще се постановят първите присъди.

mediapool.bg