Кламер БГ - Новини: Главният архитект на столичния "Младост" официално се кандидатира за районен кмет

Главният архитект на столичния "Младост" официално се кандидатира за районен кмет

България

|
Пон, 09 Септ 2019г. 12:19ч.
Главният архитект на столичния "Младост" официално се кандидатира за районен кмет

Главният архитект на столичния "Младост" Стефан Стефанов официално се кандидатира за кмет на района. Той е издигнат от инициативен комитет, а преди повече от месец от БСП обявиха, че подкрепят кандидатурата му.

Инициативният комитет, който издига Стефанов за районен кмет, ще се регистрира във вторник в общинската избирателна комисия.

"Издигаме арх. Стефан Стефанов за кмет на "Младост", защото той познава проблемите и знае как да ги реши. Ползва се с широка подкрепа, въпреки че е независим. По този начин той ще може да продължи да търси решения на проблемите, свързани с презастрояването, автомобилния трафик, липсата на паркинги и на достатъчно паркова среда", съобщи председателя на инициативния комитет Теменужка Кръстева.

Стефанов работи в районната администрация на "Младост" от лятото на 2017 г., когато кмет е Десислава Иванчева. Иванчева обяви, че се кандидатира за кмет на София, а арестуваната заедно с нея бивша нейна заместничка Биляна Петрова ще се бори за кмет на район "Младост".

Стефанов първоначално беше началник на отдел "Инвестиции и контрол по строителството", а след това зае и поста на главен архитект на района.

Той влезе в публичното пространство след ареста на Иванчева, когато заедно с назначения за изпълняващ длъжността кмет арх. Румен Русев обявиха, че в района са забавени десетки преписки свързани със строителство и устройствени процедури, които трябва да придвижат.

Наскоро Стефанов влезе в задочен спор с кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя го обвини във Фейсбук, че саботира преговорите на общината със собственици на частни терени в "Младост". Повод за думите ѝ беше издадено от Стефанов разрешение за строеж на един от тези имоти. Фандъкова поиска и оставката му.

Стефанов отговори задочно, че в случая си е свършил работата професионално и е спазил законите и етичните стандарти. Той се аргументира с това, че няма законова пречка за издаването на разрешението за строеж. А собствениците на имота декларирали, че не желаят да го заменят с друг - общински, тъй като преговорите за това, започнати през 2017 г. от районната администрация, не довели до резултат. Наскоро Фандъкова обяви също с пост във Фейсбук, че е постигнато съгласие за замяна на няколко спорни имота в "Младост", включително и този до бл. 401, довел до спора между Фандъкова и Стефанов.

mediapool.bg