Кламер БГ - Новини: Главният архитект на София обеща, че в Борисовата градина няма да се строи

Главният архитект на София обеща, че в Борисовата градина няма да се строи

България

|
Четв, 06 Юни 2019г. 10:18ч.
Главният архитект на София обеща, че в Борисовата градина няма да се строи

В Борисовата градина няма да има нови строежи и да се изсичат дървета, а самият план на парка е много консервативен, обяви главният архитект на София Здравко Здравков пред

"Нова телевизия".

"В плана има предвидено застрояване – на музей, на климатично училище и "на един ресторант", но кметът Йорданка Фандъкова не подкрепи да има климатично училище до къпалнята "Мария Луиза", а кметът на район "Лозенец" е против второто (ресторанта)", каза Здравков, но допусна, че може да се наложи преработка на този план.

"Категорично няма как да се сече гора. Предложението на плана е свързано с развитието на спортна база. Територията трябва да се развива планово. Имаме срок до 19-и (юни), в който могат да постъпят предложения. На 26-и се предвижда да се проведе окончателното обсъждане. Този план е проведен вследствие на архитектурен конкурс и е приет като най-консервативен", допълни главният архитект.

В сряда вечерта се проведе обществено обсъждане на Подробния устройствен план на Борисовата градина, която е най-големият парк в София.

mediapool.bg