Кламер БГ - Новини: Главният архитект на "Младост" разрешил спорен строеж

Главният архитект на "Младост" разрешил спорен строеж

България

|
Пет, 28 Юни 2019г. 19:05ч.
Главният архитект на "Младост" разрешил спорен строеж

Спорен проект в столичния кв. "Младост" е получил разрешение за строеж от главния архитект на района Стефан Стефанов. Кметът на София Йорданка Фандъкова нарече действията на Стефанов саботаж и поиска от районния кмет да му вземе оставката. Тя няма правомощия да уволни районния архитект, тъй като той се назначава от кмета на района.

За казуса съобщи Фандъкова през фейсбук профила си.

Разрешението за строеж е издадено през май и е в сила от 6 юни. То е за жилищна сграда с подземни гаражи до бл. 401 в "Младост 4". Проектът е на фирмата "ДЛД Младост", която е част от строителното дружество "ДЛД Инвест". Заради него в квартала имаше протести. За това този проект беше стопиран от предишния кмет на района Десислава Иванчева. Сега обаче е разрешено изграждането на сграда със застроена площ над 4700 кв. метра.

Бъдещият строеж трябва да е на това място, което е частна собственост.

Имотът на "ДЛД Младост" е бил в списък с пространства, които общината искала да запази като зелени площи, въпреки че са предвидени за застрояване. Казусите са разглеждани от работна група, създадена от Фандъкова. В работната група влизали общински съветници от всички политически сили, главният архитект на София арх. Здравков и кметът на "Младост" арх. Румен Русев, стана ясно от поста на Фандъкова.

"Днес разбрах, че докато текат преговори за преместване на тези имоти на общински терени, главният архитект на район "Младост" е издал разрешение за строеж на един от тях - при бл. 401 в "Младост 4". Това освен явен саботаж на преговорите е и провокация към нашите общи усилия с общинския съвет да запазим за зелени площи терени, които са междублокови пространства и градини", написа Фандъкова.

"Настоявам кметът на "Младост" да поиска оставката на главния архитект на района арх. Стефанов. Главният архитект на Столична община арх. Здравков изисква за проверка цялата документация на проекта", добави тя.

Не е ясно какво може да се направи по казуса при положение, че разрешението за строеж на новата сграда е влязло в сила.

mediapool.bg