Кламер БГ - Новини: ГБС ще строи новата детска болница за 93.4 млн. лв.

ГБС ще строи новата детска болница за 93.4 млн. лв.

България

|
Пет, 17 Ян 2020г. 19:20ч.
ГБС ще строи новата детска болница за 93.4 млн. лв.

Консорциумът "Детско здраве" с участието на "Главболгарстрой" (ГБС) е победителят в обществената поръчка на здравното министерство за изграждането на бъдещата Национална детска болница. Победителят ще извърши всички дейности по проекта, включващ проектиране, строителство и авторски надзор. Консорциумът включва "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД, а дадената от тях оферта е 77.8 млн. лева без ДДС или 93.4 млн. лв. с ДДС, близо до тавана на обществената поръчка от 95.4 млн. лева.

В обществената поръчка участваха още два консорциума, като този с участието на "Трейс груп холд" АД отпадна заради липса на достатъчно опит, а другият участник, който беше с мексиканско участие даде по-висока цена.

Проектът на МЗ предвижда бъдещата Национална детска болница да бъде изградена върху недовършеното 30 години скеле на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница, срещу което има съпротива от гражданска коалиция, включваща родители, неправителствени организации, лекари, архитекти и инженери. Преди празниците те настояха МЗ да спре обществената поръчка и процедурата да започне отново с изготвянето на проект за модерна детска болница в съответствие със съвременните тенденции в медицината и градоустройството.

Плановете на МЗ предвиждат новата детска болница да е на площ от 45 000 кв. м. върху старото скеле с два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена. Тя ще разполага с 350-400 легла и в нея трябва да влязат съществуващите и разпръснати в други болници детски клиники и отделения.

Възложеното от МЗ обследването на конструкцията, която е в състояние на груб строеж около 30 години, установи, че сградата може да бъде довършена и използвана, но са направени предписания за укрепващи дейности. Според архитекти това ще излезе много по-скъпо от събарянето и изграждането на нова болница.

Камарата на архитектите обжалва обществената поръчка с това и други съображения. Те смятат, че процедурата по инженеринг е порочна, защото позволява строителят да диктува на проектанта и това ще доведе до компромис с качеството. Освен това според архитектите са заложени минимални изисквания за качество в документацията. Тези аргументи обаче бяха отхвърлени от Върховния административен съд, който даде зелена светлина МЗ да довърши обществената поръчка и да избере изпълнител.

Въпреки това Камарата на архитектите продължава да се бори за спиране на проекта и търсене на нова визия за детската болница.

mediapool.bg