Кламер БГ - Новини: Прокуратурата атакува протестите със СРС-та с Божков

Прокуратурата атакува протестите със СРС-та с Божков

България

|
Вт, 14 Юли 2020г. 14:40ч.
Прокуратурата атакува протестите със СРС-та с Божков

Протестите срещу правителството и главния прокурор не са изцяло автентични. Те са частично организирани от обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Това внушение направи прокуратурата във вторник. Държавното обвинение пусна СРС-та от телефонни разговори на Божков, в които се обсъжда организацията на протести, както и бъдещите действия на Божков по създаване на политическа партия и евентуални промени в закона за съдебната власт, така че правомощията на главния прокурор да бъдат орязани.

Прокуратурата твърди, че Божков си говори с журналиста Огнян Стефанов и депутата от БСП Александър Паунов. Това ставало ясно от справки на ДАНС. Има и трети разговор с неизвестен мъж, който иска от Божков 30 хил. долара. Парите са за разноски на 13 свидетели, които трябвало да се явят по дело в Ню Йорк. От разговора не става ясно какво е делото, нито срещу кого.

Mediapool · Васил Божков и непознат мъж

Разследващите смятат думите на Божков за истина. Това е в рязък контраст с досегашното им поведение – да се правят на глухи за твърденията му, че е раздавал подкупи за премиер и министри. Досега прокуратурата винаги излизаше с оправданието, че не коментира твърдения на обвиняеми. Сега е образувано ново дело – по глава Първа от НК, където са описани престъпленията против държавата като измяна, предателство, насилстветна смяна на конституционния ред, диверсия, тероризъм и други. От съобщението не става ясно за какво точно престъпление се води делото.

Поведението на прокуратурата идеално пасва на тезата на премиера Бойко Борисов, който също твърди, че протестите са организирани.

Цецо Василев беше детска играчка. Аз съм боец.

Разговорите на Божков са от юни и юли. В първия, от 10 юни, за който се твърди, че е с журналиста Огнян Стефанов, се обсъждат предимно бъдещи действия по създаване на партия. Тогава протестите не бяха започнали и затова тонът на разговора е спокоен и тази тема изобщо не е е засегната.

Божков разказва, че е имал предложения от някои политици да създаде партия, а те да го вкарат в парламента. Събеседникът му казва, че и "Конституцията плаче за промяна".

"Абе, няма да събереме сто и осемдесет депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо"е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията... Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно кви правомощия има, са описани в Закона за съдебната система. Там може го променим без Конституция…Като го напра'име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев...", казва Божков.

Mediapool · Васил Божков Огнян Стефанов

В същия разговор той обяснява и че тактиката му е да "бутне" финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов. Затова бил концентриран изцяло върху тях и не закачал другите. Божков разказва и че е бил ударен много по-силно от бившия банкер Цветан Василев, върху когото натискът бил като детска играчка. Другата разлика била в характерите на двамата. Василев бил чиновник, а Божков – боец.

"Цецо не е боец, разбираш ли? Аз съм си боец. Докато не ме оборат, ше се бия. Мисля, че нещата вървят към, към аз да ги умора, така че...", казва хазартният бос.

Кефи ме как се управлява тълпата по мрежите

На 10 юли Божков си говори с друг мъж, за когото ДАНС твърди, че е депутатът от БСП Александър Паунов. Той е народен представител от Варна, трети мандат. Член е на комисията по транспорта.

Двамата обсъжда предимно протестите и организацията им. Божков твърди, че може да прати 10 хил. души на площада и казва, че е налял в организацията им 10-15 хил. лв. В противен случай, казва той, недоволството щяло да стихне. Единственият резултат щял да е няколко политици поздравяват протестиращите на площада.

Паунов и Божков обсъждат дали финансовият министър шял да отговори на въпрос, зададен му в парламента. Бизнесменът казва, че протестите трябва да продължат и че се създава Щаб за ръководенето им. Паунов предлага протести да не се правят в парламента, защото депутатите свършват работа рано и сградата е празна. Затова е по-добре хората да се събират пред министерския съвет.

Mediapool · Васил Божков Александър Паунов

Двамата си подмятат реплики за протеста, а Божков казва, че иска да напише във фейсбук слогана:

"Нема леви, нема десни, всички сме бесни".

"Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. Да. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва. Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира", казва той.

"Така е, така е. Обаче все пак реагира. Реагира малко със закъснение, защото има-а загуба на енергия по трасето. Т'ва го има и във електротехниката", отговаря събеседникът му.

След това мъжът пита дали Божков има още нещо, което да пусне, за да налее "бензин в огъня". Бизнесменът отвръща, че няма смисъл, защото протестът се разсейвал излишно. Накрая двамата се разбират да поддръжат връзка и да координират.

Шиши не си държи на хората, гори ги един след друг

Два дни по-късно Божков има нов разговор със Стефанов, твърди прокуратурата. В него бизнесменът структурира исканията си за бъдеща политическа партия. Точка първа според него е "прочистване на хунтата от властта". А втора – "създаване на нещо различно и ново".

"Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ", казва Божков.

След това се обсъждат евентуални действия на президента след сваляне на правителството – назаначване на служебен кабинет. Според Божков там "трябва да се съветва". Събеседникът отвръща, че при съставяне на предишното служебно правителство е казал на Радев някои неща за хората му. Разговорът стига до арестувания наскоро президентски съветник и служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Mediapool · Васил Божков Огнян Стефанов

"Узунов. Аз му бех казал чий човек е", казва събеседникът на Божков.

"Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва. Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг", отвръща бизнесменът.

Можеше да ги прочетете в някое интервю

Божков не закъсня с реакцията. Във фейсбук той иронизира прокуратурата, че всички тези доказателства били публични.

"Хунта, "разтърсващите доказателства" можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първият им ден и ще продължавам да го правя", написа той.

Безпрецедентно за пореден път

Час преди публикуването на доказателства говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че прокуратурата ще направи разкрития, от които ще стане ясно как обвиняеми за участие в престъпни групи олигарси, политици и журналисти се сговарят да работят срещу нея. Преди това пък главният прокурор Иван Гешев обяви в туитър:

"Наистина никой от нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!"

Изявлението на Милева обаче не показа нищо освен познатите вече опорни точки, изказвани от Гешев многократно. Тя повтори, че прокуратурата била подложена на безпрецедентен натиск, който не бил само политически. Отдавна прокурорите знаели, че се изправят срещу хора, заграбили милиони и милиарди от "народа". Те щели да направят всичко, за да запазят заграбеното.

Тя допълни, че след като гражданите видят доказателствата щели да си отговорят "преплитат ли се интереси на лица с пари, власт, политическо влияние, как обвиняеми си общуват с журналисти, политици, за да защитят заграбеното". Тя все пак спомена две имена – на Васил Божков и Цветан Василев, които си общували с "честни" политици и "свободни" журналисти.

Милева се закани, че прокуратурата ще продължи да разследва и членове на правителството, и служители на админситрацията на президента. Според нея топката вече е в другите власти. Тя декларира, че прокуратурата няма да се остави да я сплашат.

"Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никой над закона", заяви Милева.

Сийка Милева, Снимка: БГНЕС

Благодаря на партньорите

Коментарът на Гешев в бе по повод позицията, с която посолството на САЩ у нас подкрепи протестите срещу правителството и самия Гешев. Прочитът на Гешев на позицията е, че САЩ подкрепя действията му, за което той благодари на "партньорите". В същото време в нея се изразява подкрепа за протестите в страната, чиито основни искания са оставка на правителството и на главния прокурор.

"Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България", написа посолоството в понеделник вечерта.

Гешев обаче видя подкрепа за собствените си действия и благодари на "партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата".

Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата. Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път! pic.twitter.com/TKdmp3154C

— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) July 14, 2020

От ГЕРБ също направиха свой прочит на позицията на посолството. Основната теза на управляващата партия очевидно ще бъде, че думите "никой не е над закона" са за президента Румен Радев.

"Винаги съм заявявала, че протестите са право на всеки и ценност на демокрацията. Съдебната система е независима, а конституционна реформа, която проведохме, определя надпартиен избор на професионалисти. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет. Никой не е над закона! Нито в президентството, нито в която е и да е друга институция или власт. Всеки носи отговорност за думите си, действията и решенията си. САЩ каза: "Никой не е над закона, дори Радев!", написа депутатът от партията Десислава Атанасова във Фейсбук.

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов също написа публикация, в която говори единствено за президента. "Точно така, никой не е над закона! Дори съветниците на президента, които са правили "разни неща" със секретни документи или различни sms-и. Дори и Радев, който си позволи да разделя народа ни и да откаже да съдейства на разследващите", посочи той.

mediapool.bg