Кламер БГ - Новини: Гешев с нова версия: СРС-тата с Радев не били СРС-та

Гешев с нова версия: СРС-тата с Радев не били СРС-та

България

|
Четв, 30 Ян 2020г. 00:08ч.
Гешев с нова версия: СРС-тата с Радев не били СРС-та

Главният прокурор Иван Гешев направи странен коментар ден, след като ръководеното от него държавно обвинение разпострани публично записи от подслушани разговори с участието на президента Румен Радев. Във вторник Гешев се опита да обясни, че това всъщност не са СРС-та. Не стана ясно обаче какво представляват тогава записите.

"Не са СРС-та. Така, това са...това, което е в медиите и беше публикувано в прессъобщение на прокуратурата, е постановление за спиране (на досъдебно производство б.р.), извадки от него по-скоро, за което има разрешение на наблюдаващите прокурори", заяви Гешев.

Постановление за спиране на разследването наистина бе пратено до медиите. Наред с него обаче бяха изпратени и три записа. Президентът участва в един от тях. Събеседник му е командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. Двамата обсъждат проверката миналогодишната проверка на КПКОНПИ за назначаването на съпругата на Радев – Десислава – като пиар във ВВС през 2014 г.

Записите бяха пратени не само до медиите. Те бяха публикувани и на официалния сайт на прокуратурата. След края на прессъобщението може да се види звуковият файл, който започва с разговора Радев-Стойков.

Целият отговор на Гешев на въпроси на проправителствена медия:

- Въпреки че бяхте открити по отношение на Румен Радев, той самият ви призова и показахте и СРС-тата, и доказателствата...

- Не сме показали СРС-тата.

- СРС-тата ги пуснахте да ги чуят всички.

- Не са СРС-та.

- А какво са?

- Мисля, че...така...това са...което е в медиите и беше публикувано в прессъобщение на прокуратурата, е постановление за спиране, извадки от него по-скоро, за което има разрешение на наблюдаващите прокурори.

- И днес той каза, че не е правилно и не трябва такива неща да бъдат показвани.

- Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата на главния прокурор и на прокуратурата е да провеждат действия за спазване на закона. И такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица без да се влияе от това дали става въпрос за потенциал в размер на милиарди като господин, не господин, подсъдимия Цветан Василев, като обвиняемия Божков и като другите обвиняеми лица, подсъдими, извинявам се, които очертах пред вас, включително ние нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за всяко едно лице, независимо каква позиция заема в България. Мисля, че видяхте, че има действащ министър, който съдът е преценил, че е извършил престъпление и той трябва да бъде задържан под стража, което не се е случвало до този момент, така че фактът, че, да кажем, един коалиционен партньор на действащата коалиция е недоволен от работата на прокуратурата, фактът, че други хора, които очертах, са недоволни от работата на прокуратурата, фактът, че укриващият се Цветан Василев е недоволен от работата на прокуратурата, фактът, че днес, доколкото разбрах, една конституционна сила е недоволна от работата на прокуратурата, така че фактът, че тези хора, които са изправени пред българския съд, които разполагат с милиарди, срещу които се изправя прокураутрата, засега успешно, са недоволни от работата на прокуратурата, означава само едно - прокуратурата си върши работата, защото работата на прокуратурата не е да я харесват, а да реализира наказателна отговорност, когато са налице доказателства за извършено престъпление.

mediapool.bg