Кламер БГ - Новини: Гешев иска доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори

Гешев иска доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори

България

|
Вт, 12 Май 2020г. 14:23ч.
Гешев иска доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори

Главният прокурор Иван Гешев предлага на депутатите и премиера Бойко Борисов драстично увеличение на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, обяви говорителят на шефа на държавното обвинение Сийка Милева. Гешев иска те да се наказват с 15 или 20 години и дори с доживотен затвор при умишлено причиняване на смърт при катастрофа. Предлага се и конфискация на автомобилите, участвали в катастрофата, независимо чия собственост са.

Конкретният повод за предложенията на Гешев е катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Колата му бе пометена на столичния булевард "Черни връх" от джип, управляван от млад мъж, за когото прокуратурата твърди, че е бил дрогиран.

Фундаментално

Освен увеличение на наказанията Гешев настоява и че някои престъпления по транспорта са умишлени, макар господстващата съдебна практика у нас да ги приема за непредпазливи на общо основание. Според главния прокурор обаче, когато шофьорът е бил пиян или е карал с голямо превишение на скоростта, това навежда на умисъл, т.е. престъплението трябва да се наказва по-сурово.

Сегашните наказания не гарантират справедливост нито за жертвите, нито за техните близки, смята той. Едновременно с това се забелязва сериозен ръст на делата срещу дрогирани шофьори. За четири години броят им е скочил от около 90 до близо 3000.

Доживотен затвор

Гешев предлага затвор от 15 до 20 години или дори доживотен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, ако шофьорът е карал с повече от 2 промила алкохол в кръвта или след приемане на наркотици. По същия начин трябва да се наказва смърт при катастрофа, ако водачът не е имал книжка или е карал с над 50 км. повече от разрешената скорост. Освен това Гешев настоява в тези случаи колата да се конфискува, независимо кой е собственикът й.

Гешев вече е разпоредил при образуване на такива дела прокурорите веднага да налагат запор върху колите, а впоследствие да иска отнемането им чрез съда. Т.е. това ще се превърне в практика независимо дали предложенията му ще бъдат приети.

Главният прокурор настоява и за отнемане на автомобила във всички случай, ако шофьорът е хванат да кара с наркотици или над 1.2 промила алкохол, което границата за образуване на прокурорско разследване.

Според Милева целата е да се гарантират "сурови наказания за всеки, осмелил се да управлява" след употреба на алкохол или наркотици.

Едновременно с това по разпореждане на Гешев е сформирана работна група за преглед на съдебната практика по транспортните престъпления. Идеята е след това да се поиска тълкувателно решение от Върховния касационен съд, с което да бъде уеднаквена практиката по тези дела.

mediapool.bg