Кламер БГ - Новини: Гешев иска да знае колко спирт има в складовете

Гешев иска да знае колко спирт има в складовете

България

|
Пон, 06 Апр 2020г. 13:13ч.
Гешев иска да знае колко спирт има в складовете

Върховната административна прокуратура (ВАП) е поискала агенция "Митници" да й предостави информация какви количества спирт се съхраняват в данъчните складове, съобщиха от държавното обвинение. Интересът на прокуратурата е "предвид факта, че редовната дезинфекция е една от задължителните мерки за борба с коронавируса Covid -19", пише в съобщението.

Всъщност количествата на съхранявания спирт бяха обявени от митниците още преди почти две седмици. Тогава от агенцията заявиха, че в складовете се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол, който би могъл да се използва за производство на дезинфектанти. Според митниците общият капацитет за проиводство е 300 хил. литра дневно.

"По време на разговорите икономическите оператори дадоха уверение, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет", заявиха от агенцията.

Сега прокуратурата настоява за по-детайлна справка.

"ВАП изисква от Агенция "Митници" данни дали съхраняваното количество етилов алкохол е действително разполагаемо и отговаря ли на повишеното търсене, както и създадена ли е организация за мониторинг по отношение на цените, на които се предлага, заради засечената отчетлива тенденция за тяхното покачване", пишат от държавното обвинение.

В последните две седмици прокуратурата е изключително активна по почти всички теми, свързани с коронаривруса. Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще се работи приоритетно по дела за нарушение на карантината. Същевременно започнаха проверки за спекула по аптеките. Делата за нарушена карантина са стотици. Има и една присъда. Засега е съобщено само за едно производство за завишени цени на маски.

mediapool.bg