Кламер БГ - Новини: Гешев възложи на ДАНС и полицията да проверят всички значими язовири

Гешев възложи на ДАНС и полицията да проверят всички значими язовири

България

|
Четв, 16 Ян 2020г. 13:38ч.
Гешев възложи на ДАНС и полицията да проверят всички значими язовири

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Национална полиция" съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна, съобщиха от прокуратурата в четвъртък.

Проверката следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на гражданите.

Проверката трябва да приключи с обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.

В случай, че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение.

В допълнение, отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите относно състоянието на язовир "Бели Искър".

Проверка на Mediapool показва, че язовирите, попадащи в списъка на стратегическите обекти от значение за питейното водоснабдяване, са 18.

Нареждането на главния прокурор идва в момент, когато правителството се очаква да обяви до ден-два решението си за водната криза в Перник, а новият екоминистър Емил Димитро- Ревизоро да направи ревизия на цялостната ситуация с язовирите.

mediapool.bg