Кламер БГ - Новини: Гешев, Каренин и Каренски

Гешев, Каренин и Каренски

България

|
Четв, 09 Юли 2020г. 16:31ч.
Гешев, Каренин и Каренски

"Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа".

Така главният прокурор Иван Гешев коментира неуспешния опит на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и съпартиеца му Иво Мирчев да достигнат до плажа в база "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Ахмед Доган. Гешев иронизира действията им като ги сравни с избухването на Октомврийската революция в Русия през 1917 година.

Главният прокурор допуска обаче грешка с имената. Каренин не е част от революцията, а от романа на Лев Толстой "Анна Каренина“. Граф Алексей Александрович Каренин е висш държавен служител и съпруг на Анна Каренина.

Гешев може би визира Александър Фьодорович Керенски, който е председател на Временното правителство на Руската република преди вземането на властта от болшевиките в резултат от Октомврийската революция от 1917 година.

Грешката на Гешев бе веднага разпозната и породи лавина от коментари в социалните мрежи.

"Само да попитам кой е Каренин и къде му е офисът? Аз знам за Анна Каренина и Керенски. Но Каренин е нов играч на историческата сцена".

"Каренин, Каренски, Еклиаст и Еклисиаст... все тая, важно е лафът да върви:

Ив. Гешев:

"Ако говорите за наличната ситуация, опитът на засега "един неуспял политик да щурмува Зимния дворец.... Това, което мога да констатирам, е, че опитът е неуспешен. Поради няколко причини - това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин, това е гумена лодка, а не "Аврора". Явно се опитва да установи работническо- селска власт, дали ще успее, не мога да кажа"

"Към вечерта на 24 октомври правителството е блокирано в Зимния дворец. Керенски още през деня напуска Петроград и се отправя към Северния фронт за подкрепление. Сутринта на 25 октомври е публикувано въззвание „Към гражданите на Русия!“. В него се обявява, че Временното правителство е свалено и властта преминава в ръцете на Петроградския ВРК. В нощта на 25 срещу 26 октомври в Зимния дворец са арестувани министрите на Временното правителство."

Из "История на Русия: От най-древни времена до наши дни“, стр. 401, от А.С. Орлов"

"Граф Монте Кристо, Каренин, тези хора имат проблем с различаването на фикцията от реалността"

"Също като нещастното цитиране на Еклесиаст, днес Гешев реши, че в Зимния дворец е бил някой си "Каренин" !!! Очевидно е пропуснал урока, в който ясно пише, че е Керенски! А може да си мисли, че това е мъжът на Ана Каренина? Интелектуални гиганти! Браво Борисов пак ти си го избра".

"Еклиаста и Каренин влезли в един бар..."

"Гешев, Гешев! В Зимният дворец в Петербург е бил Керенски! Каренин е съпруга на героинята на Толстой, Анна Каренина! Ама от много знания хората се объркват!?"

mediapool.bg