Кламер БГ - Новини: Ген. Владимиров: От реформирана НСО се превърна в деформирана служба

Ген. Владимиров: От реформирана НСО се превърна в деформирана служба

България

|
Нед, 19 Ян 2020г. 20:30ч.
Ген. Владимиров: От реформирана НСО се превърна в деформирана служба

Националната служба за охрана имаше висок имидж в САЩ и Русия, но службата от реформирана се превърна в деформирана заради политически назначения. Това заяви в неделя пред бТВ бившият ръководител на НСО ген. Димитър Владимиров.

НСО охранява освен задължителните лица, така и вицепрезидент, министри и депутати при повишена степен на застрашеност, която се определя от комисия на база на анализи и сигнали и в нея влизат председателят на ДАНС, началникът на НСО и главният секретар на МВР. Политици обаче се опитват да се намесват, отбеляза Владимиров по повод предложението от миналата седмица на ДПС да се направят промени в закона за НСО, с които държавната охрана да се плаща.

"Благодарение на политиците, които сложиха неуместни началници на НСО, службата от реформирана и призната в цял свят, се превърна в деформирана", каза ген. Димитър Владимиров.

Едно от лицата, които сега се охраняват, има и частна и държавна охрана, посочи бившият директор на НСО. Той е депутат, който е посетил три пъти парламента, каза Владимиров, визирайки очевидно депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Откъде идва сигналът? От това, което той говори в парламента или от това, което развива като политическа дейност? Това е държавно лице, към което има заплахи и го поемат под охрана, но има и частна охрана", обясни ген. Димитър Владимиров.

Според него, трябва ако до два-три месеца не се потвърди сигналът, охраната да се маха.

По отношение на готвените промени в закона той коментира, че е по-добре да отпадне този член за охраната на лица, свързани с националната сигурност на държавата.

Там се опитват да вкарват политически натиск, последният пример беше шефът на КПКОНПИ, посочи ген. Димитър Владимиров.

"Какво ниво е шефът на КПКОНПИ, че да бъде пазен от НСО? По тази логика ще попитам защо не се пазят прокурори и съдии, които водят дела и осъждат?", попита той.

Според генерала трябва да се избистри кръгът на охраняваните лица и да се направи анализ на застрашеността.

Политиците да не се бъркат, а наистина експерти да се заемат с промените в НСО, призова той.

mediapool.bg