Кламер БГ - Новини: "Галъп": Повечето българи предпочитат да гласуват с машина

"Галъп": Повечето българи предпочитат да гласуват с машина

България

|
Пет, 09 Дек 2022г. 17:24ч.
"Галъп": Повечето българи предпочитат да гласуват с машина

55% от българите смятат, че е по-добре да се гласува основно с машини, 37 на сто пък предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина.

Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено сред 807 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември.

Данните идват след като миналата седмица ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно обезсмислиха машинния вот и върнаха хартиените бюлетини в големите секции.

Сега данните от прочуването показват, че машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на "Български възход", "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане". Повечето от избирателите на БСП и ДПС пък предпочитат смесения вот. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика.

Негласуващите биха предпочели по-скоро машинния вот. От "Гапъл" подчертават, че данните за тези групи имат най-вече ролята на ориентир, а не на представителна за всяка една от групите картина.

Различни позиции имат и хората по демографски показатели. Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Обратното, възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат да има и опция за хартиен вот.

Позициите за Шенген

Според резултатите от проучването 46.2% от интервюираните смятат, че влизането на България в Шенгенското пространство е в една или друга степен важно. 32.5 на сто пък повече или по-малко на обратното мнение.

Немалък дял - 21.3% - от респондентите, не могат да преценят.

От демографските профили личи, че за младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите.

mediapool.bg