Кламер БГ - Новини: ГЕРБ реши проблема със 120-те подписа: Марешки вече иска ВНС

ГЕРБ реши проблема със 120-те подписа: Марешки вече иска ВНС

България

|
Ср, 19 Авг 2020г. 16:48ч.
ГЕРБ реши проблема със 120-те подписа: Марешки вече иска ВНС

Изглежда, ГЕРБ вече си е осигурила нужните 120 подписа, за да внесе проект на конституция в началото на септември и да спечели време на сегашното управление, чиято оставка искат протестиращите. Партията на премиера Бойко Борисов и коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" имат 116 гласа, а оставащите 4 подписа могат да бъдат набавени от "Воля".

В сряда аптекарско-петролният бос и председател на "Воля" Веселин Марешки рязко промени мнението си за свикване на Велико Народно събрание и вече подкрепя идеята на ГЕРБ. Така се отваря възможността няколко или всички 12 депутата от партията да подкрепят управляващите.

При такъв сценарий управляващите ще спечелят от 2 до 5 месеца, защото според конституцията това е периодът, в който парламентът трябва да обсъди и гласува дали да се свиква Велико Народно събрание. Това означава, че решението може да влезе в пленарната зала най-рано през ноември. Междувременно ще са възникнали други неотложни задачи като приемането на бюджета за 2021 г., което би отсрочило окончателното гласуване на решението за свикване на ВНС. От 22 декември до 10 януари депутатите са във ваканция, освен ако не решат друго, но засега това изглежда малко вероятно. Така евентуалното приемане или отхвърляне на идеята за ВНС от парламента може да се измести за началото на следващата година, а с него и оставката на премиера Бойко Борисов, ако има такава.

Петмесечният срок да взимане на решение за ВНС изтича през февруари – месец преди времето, в което трябва да се проведат редовните избори.

Как размисли Марешки?

Само преди 5 дни Марешки смяташе, че свикването на ВНС е "губене на време" и партията му "вероятно ще гласува "против" предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция. Той все пак уточни, че иска да види предложенията.

В понеделник ГЕРБ представи "Борисовската конституция", състояща се предимно от пренаредени текстове сегашния основен закон, няколко поправки и много грешки.

В сряда пък Марешки заяви, че именно сега е моментът за свикване на ВНС.

"В края на мандата, може би и в тази напрегната обстановка, в която и всички казват "нова конституция, ВНС", може би е най-доброто време, но не, за да бъде намален броят на народните представители. Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството", каза Марешки пред БНТ и съобщи, че иска изцяло мажоритарно гласуване.

Според него рестартът, за който говори Борисов, можел да се случи като се намерят "нови, млади, свестни, неопорочени, неопетнени и почтени българи, които да извършат промяната".

Депутатите от "Воля", които се определят като опозиция, през годините често са подкрепяли с гласовете си ГЕРБ и управляващите.

По неофициална информация ГЕРБ разполага с необходимите им 160 гласа за приемане на новата конституция, която да бъде пратена за гласуване от Велико Народно събрание.

БСП обяви, че отказва разговори с партията на Борисов по тази тема. Така остават коалиционните му партньори "Обединени патриоти", които се очаква да подкрепят ГЕРБ. Останалите са ДПС, "Воля" и независимите депутати.

ДПС все още не са обявили официална позиция. Първият им отговор на предложението на Борисов бе стара реч на почтения председател на ДПС Ахмед Доган, в която се говори за необходимостта от "рестарт" на политическия модел. Борисов обеща "рестартът" да се случи с нова конституция и ВНС.

Според неофициална информация ДПС ще разкритикува конкретни текстове от проекта на ГЕРБ, но ще подкрепи обсъждането на нова конституция, което практически е подкрепа за печелене на време за настоящото правителство.

Това не е и първият път, в който Марешки и депутатите му си сменят коренно публично обявена позиция, за да се притекат на помощ на ГЕРБ.

През март 2019 г. в рамките само на един ден Марешки обяви, че партията му ще бойкотира работата на парламента, а после се отметна. Съобщението му предизвика известно вълнение сред политиците и журналистите в Народното събрание, които изчислиха, че така кворумът в парламента остава в ръцете на ДПС, защото по това време депутатите от БСП също не влизаха в залата. Така само няколко часа след тържественото обявения от Марешки бойкот, той размисли и обяви, че "Воля" ще осигурява кворум в парламента, но ще участва само в дебатите, които според тях са важни.

И през 2018 г. от "Воля" обявиха, че напуснат парламента, но не го направиха. Тогава поводът беше изказването на Валери Симеонов за "кресливи жени" с "уж болни деца".

mediapool.bg