Кламер БГ - Новини: Премиерът свика Съвета по сигурността заради Украйна, НС ще заседава извънредно

Премиерът свика Съвета по сигурността заради Украйна, НС ще заседава извънредно

България

|
Пон, 24 Ян 2022г. 21:07ч.
Премиерът свика Съвета по сигурността заради Украйна, НС ще заседава извънредно

Премиерът свика Съвета по сигурността заради Украйна, НС ще заседава извънредно

Премиерът Кирил Петков свика във вторник Съвета по сигурността заради напрежението около Украйна, а председателят на Народното събрание Никола Минчев свика извънредно заседание на парламента в сряда.

Очаква се утре в Министерския съвет да се обсъдят плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса, но засега от правителството няма публична информация дали България се подготвя да приеме допълнителни сили освен изтребителите на Испания и Нидерландия, които ще се включат в опазването на въздушното пространство.

По-рано в понеделник излезе информация, че САЩ може да разположат войски в Източна Европа, а НАТО приветства действията на съюзниците за укрепване на сигурността.

В Съвета по сигурността към МС участват министрите на отбраната и на външните работи, шефовете на служби и други.

В сряда пък депутатите ще изслушат министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.

По-късно в понеделник от Министерството на отбраната коментираха, че вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво.

“Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави-членки“, посочиха от МО.

Вече стана ясно, че Испания и Нидерландия ще изпратят в България изтребители, за да подпомогнат мисията по охрана на въздушното пространство.

България и САЩ вече използват съвместно учебния полигон "Ново село", военновъздушните бази "Граф Игнатиево" и "Безмер" и логистичния център край Айтос, но САЩ обмислят изпращането на още хиляди войници в Източна Европа.

От МО уточниха, че към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. "засилено предно присъствие" в Естония, Латвия, Литва и Полша и по "адаптирано предно присъствие" в района на Черно море.

Борисов: Докога ще се информираме от чуждата преса?

По-рано в понеделник от ГЕРБ поискаха извънредно заседание на парламента и критикуваха правителството за липсата на позиция.

"Само преди малко на сайта на НАТО излезе информацията, че съюзниците от НАТО поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия. Ние продължаваме да се информираме от чуждестранната преса", добави Борисов.

Според него е необходима по-активна позиция на управляващите.

"Дрънкат оръжия до нашата граница. Когато се разхождат бойни кораби в Черно море се приключва с туризма. Кой ходи на почивка когато над него прелитат изтребители F-35? Затова настояваме всичките тези отговори, ясни позиции – ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас", допълни лидерът на ГЕРБ.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков се яви по темата в парламента и отхвърли ултиматума на Русия НАТО да изтегли силите си от страните, присъединили се към НАТО след 1997 година.

Борисов попита дали българската армия е в бойна готовност, каквато е обявила НАТО, и уточни, че от партията му имат въпроси към премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и военния Стефан Янев.

"До този момент сме чули 3 изявления - на министър-председателят Петков, на външния министър, остро изказване, и на военния -уклончиво. А коментарите на коалицията са, че това са лични мнения", каза Борисов.

Освен това Борисов постави въпросът дали е искано и давано разрешение за разполагане на чужда бойна техника у нас.

"На 21 декември военният министър Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно подобно разполагане", припомни Борисов.

Тогава обаче премиерът Кирил Петков определи позицията на Янев като лично мнение.

Борисов допълни, че днес се провежда съвет на външните министри на ЕС, посветен на казуса Русия-Украйна, а страната ни е представена от зам.-министър.

"Какво по-важно когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост от подобни военни действия на 300-400 км от България?", попита Борисов.

От МВнР миналата седмица съобщиха, че външният министър Теодора Генчовска е заразена с коронавирус.Тя обаче явно не е под карантина, тъй като по-късно в понеделник се срещна с македонския външен министър Буяр Османи в София.

Миналата седмица от ГЕРБ поискаха президентът да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), но засега няма изгледи това да стане.

"Моят астрален близнак – президентът на Румъния, свика консултативен съвет. 15 минути след това изрази мнение. Ние към този момент не знаем – може ли да осъмнем в състояние на война и какво се случва – въвлечени ли сме, или не", коментира Борисов.

mediapool.bg