Кламер БГ - Новини: ГЕРБ пита Гешев има ли идеи как да бъде контролиран

ГЕРБ пита Гешев има ли идеи как да бъде контролиран

България

|
Ср, 26 Окт 2022г. 18:37ч.
ГЕРБ пита Гешев има ли идеи как да бъде контролиран

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев продължава срещите си с политическите партии в новия парламент. След като във вторник лидерът на "Български възход" Стефан Янев го увери, че може да разчита на партньорство, в сряда ГЕРБ попитаха Гешев има ли идеи как може да бъде контролиран...главният прокурор. Той пък ги похвали, че през мандата си са имали добри предложения кой да разследва главния прокурор, но пък Конституционният съд (КС) обявил, че противоречат на основния закон.

Главният прокурор не е същият, но трябва да затворим темата

Темата за безконтролния и всевластен главен прокурор от години е огромен проблем за България. Опитът на Христо Иванов като правосъден министър във втория кабинет "Борисов" да прокара по-сериозна реформа през 2016 г. срещна отпора на ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-вече заради натиска на европейска институции, през следващите години ГЕРБ пробваха различни начини хем да покажат, че правят нещо, но всъщност то да не променя нищо. Сега темата отново е на дневен ред, тъй като тази реформа е част от изискванията на ЕК, за да дойдат милиардите от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

В сряда въпросът отново бе повдигнат от депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков, номиниран от партията си да оглави правната комисия в НС. Той припомни, че държавата е осъдена пред Европейски съд по правата на човека в делото "Колеви срещу България", а изводите са, че няма работещ механизъм за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Това дело бе заведено от близките на убития висш прокурор Николай Колев. Той бе застрелян близо до "Пирогов" през 2002 г.

Сега Чолаков заяви, че делото "Колеви" било "парен чук, с който се удрят политическата и съдебната система".

"Мисля, че този казус трябва вече да го решим", заяви депутатът и попита главния прокурор дали има идеи.

Гешев отговори, че предложенията на ГЕРБ за контрол върху главния прокурор били добри (да го разследва негов заместник), но все пак нямало как да бъдат приети, след като са отхвърлени от Конституционния съд. Той добави, че всички работещи форми на контрол минавали през конституционни реформи. Това е удобна теза, тъй като за промяната на Конституцията се изисква доста по-голямо мнозинство от това за приемане на закон.

Главният прокурор не пропусна да подчертае, че сега длъжността е много различна и с по-малки правомощия от времето, когато е заведено делото "Колеви". Тогава начело на държавното обвинение бе Никола Филчев.

В един тон

По традиция ГЕРБ и главният прокурор говориха в един тон. И двете страни се съгласиха, че дебатът за съдебната реформа не бива да се води само с участието на политиците, а предимно на експертите. Гешев отдавна повтаря, че целта реформите досега била да се унищожи прокуратурата. Той определи реформата така:

"Съдебната реформа прилича на ремонт на ядрен реактор със селскостопанска техника".

Екатерина Захариева, която в кабинета "Борисов 3" бе вицепремиер, отговарящ за съдебната реформа, сега коментира, че тезата за контрола върху главния прокурор измества далеч по-важни въпроси за реформата. Гешев пък заяви, че ако този въпрос бъде решен, някои партии щели да останат без политическа платформа

Главният прокурор коментира, че бил съгласен с голяма част от изводите на Венецианската комисия, която наскоро препоръча орязване на правомощията му. Това обаче отново минавало през промяна на конституцията.

Гешев каза още, че подготвял питане до КС дали специално третиране на главния прокурор и заместниците му при евентуални промени не е дискриминация. Тази заявка бе дадена след като Чолаков го попита има ли идеи как КС може да бъде консултиран предварително, за да не стане като по времето на ГЕРБ – парламентът да приеме закон, а съдиите да го отменят.

ГЕРБ пак оглушава за Венецианската комисия

Само преди ден Венецианската комисия, която е най-авторитетният консултативен орган по конституционно право в Европа, поиска от България дори по-дълбока съдебна реформа от тази, която бе предложена по време на кабинета "Петков".

В края на юли т.г. тогавашният правосъдният министър Надежда Йорданова излезе с най-всеобхватното досега предложение за въвеждане на наказателна отговорност срещу недосегаемия българския главен прокурор. Екипът на правосъдното министерство излезе с идеята наказателен съдия да може да разследва главния прокурор.

Самият главен прокурор Иван Гешев постоянно обяснява, че не е недосегаем и дори не е началник на редовите прокурори, което не е вярно. Главният прокурор е началник на началниците в държавното обвинение и през тях може да командва всички.

Със законопроекта на Надежда Йорданова се предлага разследващият съдия да получава временни правомощия да разследва главния прокурор. Венецианската комисия твърди, че трябва повече от това, включително реформа във Висшия съдебен съвет и намаляване на влиянието на главния прокурор там.

mediapool.bg